3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Елин връх

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
телефон:

Елин Връх /1568 метра н.в/ се намира в Северозападните Родопи, северозападно от Велинград /над квартал Каменица/. От града до върха се стига за около 3 часа бавен ход по красива пътека, тръгваща от квартал Каменица. На самия връх е построен параклис Свети Илия, стенописите в него са от известния велинградски художник Заварин Веселинов. Има и чешма с ледено студена планинска вода. От върха се открива великолепна гледка към Велинград, вижда се голяма част от Родопите - Баташкия дял и връх Сютка, а също така се виждат и части от Пирин. Има няколко възможности за каране в района между село Варвара и Елин връх.

Независимо дали ще предпочетете само една от пътеките, или пък ще направите няколко карания, за да пробвате всичките, следващите описания ще са ви от полза. Много от пътеките в района не са поддържани и наличието на навигационен уред е препоръчително. Разбира се, ако сте достатъчно опитни в храсталясването, може да се пробвате и сами.

Чепинска река с живописния си пролом разделя масивите на Милеви скали (1593 м н.в.) и Елин връх (1568 м н.в.). Над „постовите” села Варвара и Ветрен дол се изсипват поредица от пътечки. За Варварските пътечки и популярните Милеви скали има много да се пише и разказва, но сега ще се прехвърлим от източната страна на пролома, към по-рядко споменаваните и посещавани ридове на Елин връх. Тръгвайки от Варвара, ще стигнете до местността Гарваница (Гарванов камък), току под самия Елин връх. От тамошните отвесни скали се открива незабравима гледка към Родопите, Баташки снежник, язовир Батак, Велинград, Голяма Сюткя, Милеви скали, а под краката ви е крепостта Цепина. Малко по-натам се белее Рила и в ъгъла се е прикътал Пирина. За байкърите, които се вълнуват повече от пътеките, отколкото от гледките, има една добра и една лоша новина. Добрата е, че пътеки има, при това много добри и разнообразни, а лошата е, че някои от тях са почти превзети от гората. Все пак почти всеки почитател на планинското колоездене ще намери нещо за себе си. Начинаещите любителите на крос кънтрито ще могат да се наслаждават на стръмни и не толкова стръмни пътища нагоре и надолу. По-агресивните надолу ще се зарадват на Улеите, а в по-ниската част на планината и на Павираната пътека. Феновете на ските без съмнение ще получат достатъчно удовлетворение от пътеката към гара Марко Николов. С малко допълнително усилие може да се разгледа и забележителната крепост Цепина.

Може би най-подходящият сезон за каране тук е пролетта или ранното лято. Изходният пункт е доста ниско, а водата нагоре най-вероятно пресъхва с напредването на лятото. Маршрутът е даден като един основен път за изкачване с отклонения надолу от различни нива. Най-високата точка, Гарваница, е уникално красиво място и е задължителна за посещение. От нея може да продължите към крепостта Цепина и прибиране оттам през гара Цепина, или да се върнете назад по пътя и да ползвате някоя от описаните или още не описани пътища и пътеки.

  • Върхове
Велинград - Забележителност Елин връх - Снимка 1 Велинград - Забележителност Елин връх - Снимка 2 Велинград - Забележителност Елин връх - Снимка 3 Велинград - Забележителност Елин връх - Снимка 4 Велинград - Забележителност Елин връх - Снимка 5 Велинград - Забележителност Елин връх - Снимка 6