3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Алботински манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Видин
имейл:
телефон:

Всяка година на едно свято място в България, между селата Градец и Раброво, в близост и до село Делейна, на втория ден на Великден православно вярващите се събират и вият хора за възпоменание на мъртвите. Обичаят е много почитан от власите, които идват с портретите на своите починали родственици и ги окачват по клоните на вековно дърво на поляната под Алботинския скален манастир. Всяко от хората, които се играят до обяд, е предназначено за отделен мъртвец, а следобед се играят хора за живите. Според обичая се бере росен и се раздава по стрък за всеки починал.

Алботинският скален манастир е действал през Средновековието, историческите събития по земите ни обаче предопределят съдбата му. Днес той е недействащ. От някогашната обител, претърпяла ограбвания и рушене, са останали фрагменти от стенописи и надписи. От откритите от археолозите 29 християнски гроба са извадени обуци, наушници и гривни. Според историците големият брой погребения на миряни наред с духовните лица сочи, че манастирът е бил почитано и желано място за покой на неговите дарители.

До функциониращия през XIV в. манастир, но днес пустеещ, се е стигало по стръмна и тясна песъчлива пътека. В основата й е изградена Хайдук чешма. В по-късни времена манастирът е служел за подслон на скотовъдци и каменоделци – това е и причината да става лесна плячка за иманяри и вандали.

Самият манастирски комплекс, чието най-вероятно име, е Възнесение Христово, впечатлява с красотата си. Изграден е във варовиковия масив от северната страна на реката на височина около 25 метра, като са използвани плитки естествени пещери и скални навеси, а допълнително са издълбани помещения и ниши с религиозни и битови функции. Комплексът се състои от 8 помещения, като манастирската църква е разположена в средния сектор, в най-вдлъбнатата част от извивката на скалния масив. Тя е трикорабна, ориентирана според канона от запад на изток, като южната и югозападната ѝ част са напълно унищожени. Наличието на баптистерий е свидетелство, че в храмът е служел не само за монашески молитви, но и за обществени богослужения. В северозападната си част манастирът има втори етаж, където се намира второто по размери помещение след църквата, за което се предполага, че е служело за трапезария. В западната част се намират другите помещения от обителта — монашески килии, магерница, изба, складове. Личат и две издълбани щерни за вода.

Ако искате да посетите скалния манастир, можете да го направите с кола от град Видин или от град Кула.

  • Манастири
Видин - Забележителност Алботински манастир - Снимка 1 Видин - Забележителност Алботински манастир - Снимка 2 Видин - Забележителност Алботински манастир - Снимка 3