3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Кръстата казарма

Price comment  Цена:
адрес:
Видин, 26, ул. Княз Борис I
имейл:
телефон:
0035994601709

Кръстата казарма е построена през 1801 г. на мястото, където преди това се намира градината на Стария сарай (двореца на пашата). Използва се за конак от еничарите (къща на агата на еничарите). Покрит дървен мост я свързва с построената в съседство оръжейна работилница. След Освобождението служи за съд и казарма на българската войска.

Сградата на Кръстата казарма е масивна, двуетажна, във формата на равнораменен кръст със застроена площ към 1260м2. Всяко крило е с коридорна планова схема при различно разположение на помещенията. Не е известно първоначалното вътрешно разпределение на сградата тъй като е променяно няколко пъти съобразно изискванията на новите служби. Стълбите, свързващи двете нива, също са преустройвани многократно и не са известни оригиналните им място и вид. Стените в приземието и етажа са изградени от камък и тухли на варо-пясъчен разтвор.Обособени са четири почти самостоятелни вътрешни двора. Входовете в сградата, разположени в ъглите по диагоналите на средищното квадратно ядро, определят развитието на две нови оси. Тези две оси са различни от осовите линии на самата казарма, преминаващи през коридорите на отделните крила и решени по схемата на кръст.

Музеят „Кръстата казарма" е част от регионалния музеен комплекс във Видин и сградата поради своята уникалност е обявена за паметник на културата от местно значение. От 1969 г. там е уредена етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област от края на XIX до 20-те години на XX век. Артефактите заемат двата основни етажа, в няколко зали са изложени особено ценни експонати, разказващи за живота и бита на местните хора. Сред най-интересните са тези, които показват обредни и традиционни носии от региона. Тоалети и предмети от градския бит илюстрират връзките на Видин с Европа. Обяснителните текстове са на пет езика — български, руски, английски, немски и френски, което значително улеснява посетителите.

Организация на посещения-само след обаждане на посочения телефонен номер.

Видин - Забележителност Кръстата казарма - Снимка 1 Видин - Забележителност Кръстата казарма - Снимка 2 Видин - Забележителност Кръстата казарма - Снимка 3