3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Ярловски Купен

Price comment  Цена:
адрес:
Витоша
имейл:
телефон:

Връх Ярловски Купен е разположен е над селата Ярлово и Железница, недалеч на югоизток от първенеца на планината Витоша Черни връх и със своите 2173 м. е с около стотина метра по-нисък от него. Наподобява неголяма скалиста пирамида, която се издига над тревистите поляни, окичени с най-различни цветя през пролетта и лятото. Край Ярловски Купен минават няколко пътеки и изкачването му от тях е доста лесно. На самия връх е поставена метална кутия с тетрадка, в която посетителите могат да споделят мисли, наблюдения или обикновена мъдрост. При ясно време от Ярловски Купен се разкрива великолепна панорама към Рила - лесно се разпознават върховете от Мусала, през Мальовишкото било, та чак до Отовишки връх в района на Седемте езера. Самоковското поле с няколкото си села разделя Витоша от Рила, а малката планина Верила на запад от него пък ги свързва.

Ярловски Купен е леснодостъпен връх, с няколко маршрута, преминаващи в близост до него. Маркировката по тях е подновена наскоро, така че няма никакви проблеми за всеки, който е решил да го посети. Върхът може да бъде както основна цел на разходката ви, така и просто една приятна спирка по някоя от пътеките наоколо. През лятото зелените треви и цветята радват очите, а през есента и зимата, благодарение на прозрачния въздух, погледът на същите тези очи стига далеч в простора, което носи не по-малко удоволствие.

Ярловски Купен може да бъде достигнат по няколко начина. Той отстои на по-малко от час от Черни връх, като маршрутът се движи почти по хоризонтала, подсичайки върховете Скопарник и Безименен. По пътя има и чешма. Село Ярлово е един от изходните пунктове за изкачване на върха. До него се стига с кола или с автобус от авто станцията в квартал "Дървеница" в София. От селото започва маршрут за изкачване на Черни връх, който преминава непосредствено до Ярловски Купен. Маркировката е жълта лентова, а има и метални жълто-черни стълбове. Ярловски Купен може бъде изкачен и от Железница. До селото се стига с кола или с автобуси от мрежата на градския транспорт в София. Единият вариант е да поемете по синята маркировка за Черни връх, която е щедро "гарнирана" и с метални жълто-черни колове. За около три часа се изкачвате покрай Учебната база "Академик" на НСА и достигате мястото (малко преди Черни връх), където пътеката се събира с тази, идваща от Бука преслап. Има табели. Там завивате вляво по маршрута към Ярлово и Бука преслап, и за около половин час леко и приятно ходене достигате Ярловски Купен.

  • Върхове
Витоша - Забележителност Връх Ярловски Купен - Снимка 1 Витоша - Забележителност Връх Ярловски Купен - Снимка 2 Витоша - Забележителност Връх Ярловски Купен - Снимка 3 Витоша - Забележителност Връх Ярловски Купен - Снимка 4 Витоша - Забележителност Връх Ярловски Купен - Снимка 5