3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Геокомплекс Зарапово и Зараповск...

Price comment  Цена:
адрес:
Вишовград
имейл:
pavlikeni@vestel.bg
телефон:

Естествено допълнение към Негованската екопътека – заради непосредствената си близост и впечатляваща красота – е геокомплексът „Зарапово”. Разположен до с. Вишовград, на метри от пътя Павликени – Балван – Велико Търново, комплексът е удобно място да спрете за кратка почивка или да продължите впечатленията си от Негованската екопътека.

Възхищението ви от неповторимата местност ще започне още докато минавате по големия каменен мост над нея. Оттам ви остава единствено да се спуснете в ждреловидната долина и да се отдадете на впечатленията от този своеобразен оазис в Предбалкана. Най-атрактивната част от комплекса е високият 15 м Зараповски водопад, падащ по живописни стъпала и прагове и предлагащ възможности да се полюбувате на слънчевите пръски от двете малки дървени мостчета и удобната обзорна площадка.

Едно от уникалните предимства на местността е близостта й до автентичното селище Вишовград. Не пропускайте възможността да почувствате традиционната древна култура и богатото историческо наследство на това малко, но много българско селце. Вишовград се намира на 2 км от „Зарапово” и зад името му се крият множество древни предания и легенди. Според едни селото е наречено така заради многобройните вишневи дръвчета; според други то идва от името на жена, чиято сянка била вградена в съществуващия някога манастир.

За да стигнете до местността трябва да тръгнете по пътя Балван-Емен-Вишовград. На един ляв завой до пътя има големи бели табели с информация за геокомплекса. Пътеката за самия водопад започва зад самата табела. Внимавайте да не се объркате и да тръгнете по коларския път отляво на табелата, който води до ниви.

  • Водопади
Вишовград - Забележителност Геокомплекс Зарапово и Зараповски водопад - Снимка 1 Вишовград - Забележителност Геокомплекс Зарапово и Зараповски водопад - Снимка 2 Вишовград - Забележителност Геокомплекс Зарапово и Зараповски водопад - Снимка 3