3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Владая - хижа Острица

Price comment  Цена:
адрес:
Владая
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Изходната точка на този не особено дълъг (2,5-3 часа), но доста труден маршрут (811 метра изкачване) е площада на село Владая. Тръгва се по улица “Офелиите”, покрай ресторант “Царевец”. След плавно изкачване се достига до стълби, а после минаваме покрай гробищата, за да се озовем в местността Терезиното. Тук се отделят няколко обозначени маршрута - за хижите “Острица” и “Селимица”, както и за почивните домове на радиото, композиторите, “Рудничарите” и “Здравец”.

Пътеката се изкачва с постоянен наклон през смесена гора и след десетина минути стига до ново разклонение. За нашата крайна цел хижа “Острица” се върви нагоре и на изток. Наляво пък се отделя трасето за почивния дом на композиторите. Продължава се през смесената гора в местността Бачища и скоро се излиза на павирания път, свързвал някога Владая с вече изоставените кариери. След това се пресича и канала, който отвежда водите на Владайска река до язовир “Студена”.

Продължава се по асфалтовия път, които се изкачва и подминава овощната градина в местността Стевовото, където вдясно се вижда изоставената сграда на пионерския лагер. По-нагоре пак вдясно се отклонява и пътя за бившия профилакториум на “Кремиковци”, които сега е превърнат в хотел. След десетина минути шосето пресича Бистрата река по мост, край който се издигат сграда и чешма. Оттук маршрутът продължава още пет минути по асфалта и се отклонява от него, за да продължи по обозначена алея.

Трасето върви с по долината на Бистрата река, която постепенно “изчезва” и се превръща в каменна. Маршрутът се изкачва през местността, известна като Овчарския (Юрушкия) мост. Оттук започва истинското “драпане по баирите”. Двадесетина минути след отклоняването от шосето пътеката пресича каменната река и продължава да набира височина по десния й бряг. Върви се през местността Мочурището и малко по-късно алеята подминава изоставен туристически заслон.

Оттук пътеката става по-трудно различима и навлиза в гъста, вековна гора. Двадесетина минути след заслона тя се губи сред гъстата растителност. Ситуацията допълнително се усложнява от нападалите, изкоренени и пречупени дървета, затрудняващи движението.

Поради трудната ориентация е много важно да се върви право нагоре по склона. По този начин неминуемо ще излезете на широката и добре поддържана алея между хижите “Селимица” и “Острица”. Тръгва се наляво по нея и след само няколко минути стигаме до крайната си цел, където можем да си починем след сериозното изкачване.

  • Маршрути
  • Хижи
Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа Острица - Снимка 1 Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа Острица - Снимка 2 Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа Острица - Снимка 3 Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа Острица - Снимка 4