3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Владая - хижа “Сели...

Price comment  Цена:
адрес:
Владая
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Макар и да има продължителност три часа и половина, този маршрут е сравнително лесен заради неголямата си денивелация (400 метра изкачване и 90 метра слизане). Изходната точка е на площада на Владая, до ресторант “Царевец”. От самото начало започва изкачване по улица “Офелиите”. Набирането на височина продължава по стълби, минава се покрай гробищата и се излиза в местността Терезиното. Тук от маршрута се отделят трасетата за хижите “Селимица” и “Острица” и тези за почивните домове на радиото, на композиторите, “Рудничар” и “Здравец”. Всички са отбелязани с табели. Пътеката за нашата крайна цел се изкачва с постоянен наклон през смесена гора, за да достигне след десетина минути до ново разклонение, където посоките също са указани с табели - нагоре и на изток се върви за хижа “Острица”, а наляво се завива за почивния дом на композиторите.

Продължава се през смесената гора на юг (местността Бачища). Не след дълго се излиза на павираното шосе, свързващо Владая с изоставените каменни кариери. Маршрутът пресича трасето на канала, който отвежда Владайска река в язовир “Студена”. Около четвърт час се изкачваме по шосето, за да стигнем кариерата.

Асфалтовият път се изкачва стремително и минава покрай овощна градина в местността Стевовото. Вдясно се вижда изоставената сграда на пионерския лагер. По-нагоре по пътя се минава покрай дясно разклонение за бившия профилакториум на “Кремиковци”, сега хотел.

Десетина минути по-късно шосето пресича Бистрата река, край която има сграда и чешма. Продължава се по асфалта и се подминава отклонението за хижа “Острица”. 45 минути след преминаването над Бистрата река се стига до разклона за село Мърчаево. За хижа “Селимица” продължаваме по шосето, минавайки покрай изоставена кариера. Скоро достигаме до голяма скала, на която има маркировка за хижа “Острица” и село Рударци.

След десет минути се минава покрай друга изоставена сграда, до която има отклонение за кариерите. Продължаваме по шосето и не след дълго се озоваваме при последните кариери. Оттук се открива прекрасна панорама към Люлин, Пернишкото поле и язовир “Студена”. Малко по-късно асфалтовият път пресича каменна река, спускаща се от подножието на връх Селимица (2041 метра надморска височина) и свършва в местността Крив камък.

Оттук маршрутът следва пътека, обозначена с табели. Тя навлиза в широколистна гора, прекосява три ръкава на каменната река Рударщица и пресича друга гора. Минава се през местността Врелото и поляните Борачовица и се слиза във вилната зона над “Селимица”. Оттук до хижата се стига за минути по алеята, която я свързва с “Острица”.

  • Маршрути
  • Хижи
Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа “Селимица” - Снимка 1 Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа “Селимица” - Снимка 2 Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа “Селимица” - Снимка 3 Владая - Забележителност Маршрут Село Владая - хижа “Селимица” - Снимка 4