3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Скакля Враца

Price comment  Цена:
адрес:
Враца, зад хълм Калето
имейл:
vratchanskybalkan@abv.bg
телефон:
+35992665849

Водопад "Скакля" при гр. Враца е най-високият непостоянен водопад в България. Бурна, шумяща и кристална водата се спуска от 130 метра височина. Водопадът впечатлява със своето величие и красота. Разположен е в един от най-живописните дялове на Стара планина – Врачански балкан, сред вековни зелени гори и непристъпни скали, огласяни денем от птичи песни, а нощем от мелодичния глас на щурците.

През лятото водата му намалява, но пръските й, които падат вълнообразно по отвесната скала, пречупват слънчевите лъчи и в следобедните часове туристите наблюдават на няколко места цветовете на дъгата. Водопадът е най-пълноводен след дъждове. Пътят към водопада тръгва от окръжната болница на град Враца. В този район в местността Баира, Васил Левски е провел в края на август 1872 г. заседание с местния революционен комитет.

Местността е доста атрактивна и примамлива за катерачите. Скалите са толкова високи, че човек може да се вцепени от страх, поглеждайки към тях. Но те позволяват на любителите на скалното катерене да изживеят едно неповторимо чувство и вдигат до максимум техния адреналин. От самия връх на водопада се открива прекрасна панорама към града и към неговите околности. Оттук се пресичат и няколко туристически маршрута, водещи до различни красоти в живописната планина.

  • Водопади
Враца - Забележителност Водопад Скакля Враца - Снимка 1 Враца - Забележителност Водопад Скакля Враца - Снимка 2