3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Враца - Музей на файтона

Price comment  Цена:
адрес:
Враца, 2, ул. Давид Тодоров
имейл:
телефон:

Музеят на файтоните е част от експозицията на етнографския комплекс във Враца. Намира се в центъра на града на лесно и комуникативно място. Пред входа на комплекса има малък паркинг за гостите на музея.

В една част от комплекса се помещава експозицията, посветена на файтоните. Намира се точно срещу централния вход на главната сграда на комплекса. Сред прекрасно поддържан двор, столетни дървета и чимшири една малка сграда и файтоните в нея напомнят за динамично, буржоазно време и за един врачанин, който е прославил града си в България и Европа.

През 1883г. Мито Орозов и негов приятел правят работилница за товарни каруци. Занаята си той е изучил още в ученическите си години, когато напуска училище за да се грижи за майка си и сестра си, понеже баща му умира. След като купува дяла на съдружника си, той развива бизнеса и строи собствена сграда, която специално отговаря на техническите изисквания на производството му. Развива се благодарение на упоритостта си и силния си нюх, заплаща на работниците си много по-добре от другите и нормира работния ден до 9 часа, така си гарантира тяхното уважение и високите резултати, но си навлича яда на всички занаятчии от Враца. Също така въвежда предварителна крайна цена на продукцията си, което му осигурява и уважението на клиентите. Започва да прави и каталози и реклами, което привлича вниманието на по-сериозни клиенти и работодатели – Форд искат да произвежда за тях купета на автомобили във своята фабрика, но смъртта му осуетява тези планове. До средата на 20ти век във фабриката му работят неговите потомци. Файтоните, каруците, бричките и кабриолетите направени от него се отличават с изключително внимание към всеки детайл, здравина и красота. В момента много от тях са реставрирани и изложени в музея. Изложен е и чисто нов файтон, направен в наши дни, с пари от дарения и изработен от последния жив майстор от знаменитата Врачанска фабрика. Дизайнът е по чертеж на самия Орозов.

Безплатен ден в музея е понеделник. За снимане с фотоапарат се заплаща – 5 лв.

Работно време: 09:00 до 17:30

Враца - Забележителност Враца - Музей на файтона - Снимка 1 Враца - Забележителност Враца - Музей на файтона - Снимка 2