3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Връх Околчица - Лобното място на...

Price comment  Цена:
адрес:
Враца, местност Йолковица
имейл:
naturacentre@abv.bg
телефон:
+35992660318

Околчица се намира на около 20 км от Враца. Редовен автобусен транспорт води от града до тази забележителност през лятото. Върхът е един от стоте национални туристически обекта. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета – загинали през 1876 г. за Освобождението на България от османско владичество. Мястото за издигане на паметника е избрано през 1901 г. от специална комисия, в която участват и 9 от Ботевите четници. Паметникът е с височина 26,60 м, като в основата му се намира параклисът „Св. Георги”. Красивата природа около паметника и богатата история на региона привличат много туристи и гости от страната и чужбина.

Всяка година на 2 юни в подножието на паметника се провежда всенародно поклонение, на което присъстват държавни ръководители и хиляди Ботеви поклонници. Тук завършва и националният туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица”, който се провежда от 1946 г. насам без прекъсване.

Връх Околчица е любимо място на делтапланеристи от страната и чужбина и предпочитано място за отдих през почивните дни. Много туристически маршрути водят до върха. Докато пътувате към него, можете да се отбиете в село Челопек, където се намира къщата-музей на Баба Илийца.

Печатът се намира в хижа Околчица.

  • Върхове

Враца - Забележителност Връх Околчица - Лобното място на Христо Ботев - Снимка 1 Враца - Забележителност Връх Околчица - Лобното място на Христо Ботев - Снимка 2 Враца - Забележителност Връх Околчица - Лобното място на Христо Ботев - Снимка 3