3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Карст и биологично раз...

Price comment  Цена:
адрес:
Враца
имейл:
clubvesletz@mail.bg
телефон:
00359895559200

Маршрутът на образователната екопътека „Карст и биологично разнообразие” започва и завършва пред посетителски център „Прилепа”, разположен в близост до една от най-големите забележителности на Врачанския Балкан – пещерата Леденика. Трасето обхожда част от планинския масив, представяйки пред туристите невероятното богатство и красотата на карстовите форми, характерни за района.

Формата на маршрута е приблизителна окръжност и се изминава за около два часа. Образователният характер на екопътеката се изразява в това, че тя е подходяща за преминаване дори от деца в последните групи на детските градини и първите училищни класове, а освен това чрез редица информационни табели, поставени на определени места, запознава природолюбителите с врачанския карст и неговото положително влияние върху биологичното разнообразие на региона.

Създателите на маршрута от Природен парк „Врачански Балкан” са се стремили да помогнат на любознателните туристи да разберат какво представлява карстът, как се образува и каква връзка има наличието му в определен район с горските масиви, животинското разбнообразие и хората. Те също така са се опитали да фокусират вниманието на посетителите на екопътеката върху важността на опазването на карстовите формации.

Трасето е сравнително леко, макар и на места да представлява потенциална опасност при положение, че към него не се подходи с необходимото внимание. За сметка на това обаче, то предлага незабравим преход из иглолистните, буковите и дъбови гори на Врачанския Балкан и възможност да се докоснем до причудливите му скални образувания и великолепни гледки.

За много от нас, които по-рано не са имали случай да узнаят специфичните свойства на варовитите скали, би било изключително интересно да разберат, че те създават специфични екологични ниши, където виреят определени растения, срещат се определени животни и се формират своеобразни микрообщества. Районът на екопътеката е обиталище на различни интересни представители на фауната като сърна, заек, таралеж, диво прасе. В непосредствена близост се намира и пещерата Леденика, която обезателно трябва да посетите.

Денивелацията на маршрута не е особено голяма, макар и някои от изкачванията да са сравнително стръмни. Началото на „Карст и биологично разнообразие” се намира на около 830 метра надморска височина.

  • Екопътека
Враца - Забележителност Екопътека Карст и биологично разнообразие - Снимка 1 Враца - Забележителност Екопътека Карст и биологично разнообразие - Снимка 2