3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Воеводин дол - Скакля

Price comment  Цена:
адрес:
Враца
имейл:
clubvesletz@mail.bg
телефон:
00359895559200

Опознавателният маршрут „Воеводин дол - Скакля” преминава през едни от най-характерните местности на резерват „Врачански карст”. Той представя пред посетителите си изключително красивите природни дадености на защитената територия, без обаче да оставя на заден план представителите на флората и фауната, които я обитават. Освен впечатляващите карстови форми, тук туристите могат да видят находища на изключително редките растителни видове Алпийско плюскавиче и Лаврово бясно дърво, а в небесата се случва да се зареят застрашените от изчезване черен лешояд и египетски лешояд.

Трасето на „Воеводин дол - Скакля” се изминава за около 5 часа. Маршрутът е сравнително труден, така че е хубаво да сте добре екипирани и в групата ви да има опитни туристи. Началната точка на прехода е при живописния пролом Вратцата, откъдето започва изкачване през гористата местност Воеведин дол. Дерето по принцип е сухо, но след обилни дъждове в него тече буйно поточе.

Отляво над дола се надвесва отвесна скална стена, върху която се забелязват входовете на множество спелеоложки структури, сред които са Воеводината и Радановата пещера и Козата. Изградени са две места за почивка, след второто от които започва стръмно изкачване към билото.

Панорама, която се открива от върха обаче, ще задоволи и най-претенциозните планинари. Оттук можем да придобием реална представа за грандиозните размери на Централната стена на Вратцата, която се изправя срещу нас в цялото си величие. Варовиковият отвес е с височина повече от 450 метра, което го прави най-високият на Балканите. На самото било е изградена беседка, където можете да си починете, наслаждавайки се на изумителната гледка. В съседство се намира високопланинска кошара, в която можете да опитате вкусно домашно сирене.

След като се продължи по билото (където си личат останките на древна крепост), се достига до Каракачанската пещера, използвана в миналото за съхраняване на мляко и месо. Оттук разстоянието до отвесната скала, от която се спуска Скакля (141 м), най-високият непостоянно течащ водопад на Балканите, е много малко. В скалния венец е разположена пещера, носеща същото име, в която има популация на ушатата сова.

Маршрутът се спуска в дерето на водопада. Слизането е много стръмно и изисква голяма концентрация. Минава се през множество скални стени и карстови отвеси, а продължителността на спускането е около час. След това започва значително по-полегат и равен терен. Скоро достигаме до хубав извор, край който можем да си починем, преди да тръгнем поемем по последната част на маршрута, която ни извеждаща във Враца.

  • Маршрути
Враца - Забележителност Маршрут Воеводин дол - Скакля - Снимка 1 Враца - Забележителност Маршрут Воеводин дол - Скакля - Снимка 2 Враца - Забележителност Маршрут Воеводин дол - Скакля - Снимка 3 Враца - Забележителност Маршрут Воеводин дол - Скакля - Снимка 4