3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Пършевица и хижа Пърше...

Price comment  Цена:
10
адрес:
Враца
имейл:
mitkov75@gmail.com
телефон:
00359898789200

През зимата два ски-центъра привличат като магнит туристите в Стара планина – „Узана” и „Беклемето”. В красивата и богата на история планина обаче има още едно бижу. То е разположено само на 25 км от град Враца – курортът Пършевица. На разположение на туристите тук има една писта, дълга 1100 км, и още една малка – за деца. Два влека обслужват скиорите. Еднодневната карта за лифтовете струва 20 лв. за възрастни и 17 лв. за ученици и студенти. Цената на карта за малката писта е 7 лв. за възрастни и 5 лв. за всички останали. Капацитетът на лифтовете е 300 човека на час.

В непосредствена близост до ски-пистите на сравнително малкия курорт се намира едноименна хижа. „Пършевица” се намира в местността Каличина бара във Врачанска планина. Хижата представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 53 места. Водоснабдена е и електрифирицара. Отоплението е с печки на ток и на твърдо гориво. За удобство на гостите има ресторант, лавка за стоки от първа необходимост и сувенири, салон, многофункционална зала, ски-гардероб. До хижата се достига по асфалтово шосе и път с трошено-каменна настилка.

Писта Пършевица и местността около нея са притегателно място за местното население. През миналогодишния зимен сезон в района на пистата се проведе традиционният зимен спортен празник, организиран от Община Враца. В рамките на празника се провеждат състезания по крос, спускане с чували, както и традиционното теглене на въже, което винаги е съпроводено с най-големите емоции. Имаше и нововъведения като състезание по направа на най-красива снежна фигура. Както виждате, Пършевица е атракция, която си заслужава да преживеете.

От пистата на Пършевица се открива и завладяваща панорама в четирите посоки. Една истинска снежна приказка в Стара планина обаче не може да мине без да отделите време и за малко културен туризъм. Съвсем наблизо, на около 2 часа път, се намира пещерата Леденика. Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре овчето мляко. Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. Недалеч е и водопадът Скакля.

  • Ски писта
  • Хижи
Враца - Забележителност Ски писта Пършевица и хижа Пършевица - Снимка 1 Враца - Забележителност Ски писта Пършевица и хижа Пършевица - Снимка 2 Враца - Забележителност Ски писта Пършевица и хижа Пършевица - Снимка 3