3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Сръбска рамонда

Price comment  Цена:
адрес:
Върбово
имейл:
телефон:

Екопътека „Сръбска рамонда” се намира в Северозападна България. Тя е дълга само половин километър. Намира се в землището на село Върбово, община Чупрене, област Видин. Създадена е, за да популяризира пред природолюбителите растението сръбска рамонда, което се среща по протежението й.

Ramonda serbica Pancic е тревист вид, застрашен от изчезване. Наричано още Малкият феникс, растението от семейство Силиврякови е кръстено така, защото е описано за първи път в сръбската част на ждрелото на река Ерма. Сръбската рамонда е характерна с месестите си, назъбени листенца с дължина 4-7 и широчина 2-3 сантиметра. Те са подредени във формата на розетка, стеснени са в основата, а към върха имат заоблена форма. На височина растението едва достига десетина сантиметра.

Сръбската рамонда цъфти през пролетта (април и май месец) и е балкански ендемит, растящ на средна надморска височина (350-900 м). Тя вирее върху варовикови скали и е реликтен вид, оцелял от Терциера (съществува от около 70 милиона години). Любопитен е произходът на „псевдонима” на цветето – Малкият феникс. То е способно да оцелее в процес на анабиоза около година и половина. Това значи, че дори и да хербаризираме сръбската рамонда, тя може да се възроди за живот дори и месеци по-късно, ако я полеем и посадим.

Въпреки това впечатляващо качество, Ramonda serbica Pancic е застрашена от изчезване. Това се дължи на глобалното затопляне и човешката дейност. За да бъде спасено, обиталището на растението на българска територия са включени в европейската екологична мрежа „Натура 2000”.

Екопътеката „Сръбска рамонда” започва от село Върбово и преминава през едни от най-големите обиталища на растението на българска територия. Тя е абсолютно достъпна за всички туристи, както и през всички годишни сезони. След като изминава само няколкостотин метра маршрутът свършва до моста на шосето за разположения на 12 километра град Белоградчик.

Върбово и околностите му предлагат разбнообразни начини за добро прекарване на времето. Край селото има цели два микроязовира, подходящи за къмпингуване и риболов. Във Върбово има стара църква, чийто стенописи са реставрирани наскоро.

  • Екопътека
Върбово - Забележителност Екопътека Сръбска рамонда - Снимка 1 Върбово - Забележителност Екопътека Сръбска рамонда - Снимка 2 Върбово - Забележителност Екопътека Сръбска рамонда - Снимка 3