3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Тодорини кукли

Price comment  Цена:
адрес:
Вършец
имейл:
oblastmont@montanabg.org
телефон:
0035996399101

Интересна и тъжна е легендата за името на връх Тодорини кукли. Противно на очакваното не става дума за кукла в значението й на детска играчка, наподобяваща човека. Едно време на традиционна вечерна седянка момите в местността предизвиквали момците по всевъзможни начини. Красивата Тодора дала обещание да се омъжи за онзи момък, който посред нощ се изкачи на високия връх и остави там знак от себе си. Тъй като нито един от момците не посмял да приеме предизвикателството, Тодора тръгнала сама към върха със своята хурка в ръка. Като стигнала до малката полянка на върха, забила хурката и се запътила за вкъщи. В този момент обаче усетила, че нещо я тегли за престилката, уплашила се, че това са зли духове или самодиви, дръпнала се рязко и полетяла в пропастта под върха. След време хората открили на печалното място забитата хурка на Тодора – тя белязала успешното й изкачване до върха, но и смъртта й. В селата край връх Тодорини кукли с думата „кукла” наричат моминската хурка, която в легендата се превръща в своеобразна надгробна плоча.

Връх Тодорини кукли се намира на 10 км югозападно от Вършец и на 6 км североизточно от прохода Петрохан. Той представлява група от 4 скалисти върха в Западна Стара планина, най-високият от които е с височина 1785 м. От върха се открива панорамна гледка към Ком (2016 m) на северозапад, Берковското поле и Монтана на север и Врачанския балкан на североизток. Северно от връх Тодорини кукли, на разстояние 5 км се намира действащият девически православен клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий”. През месец май 2007 година в манастира се заселиха 6 монахини, българки от Вардарска Македония. От Тодорини кукли може да се стигне до Клисурския манастир за по-малко от 2 часа.

Няколко са възможните изходни точки, от които да тръгнете към връх Тодорини кукли. Първият от тях отнема 2 часа. Тръгва се от прохода Петрохан на изток през букова гора покрай хижа Петрохан, по червената маркировка на маршрута Ком - Емине. Излиза се на тревистото главно било и се върви на запад по колове зимна маркировка. При ридът на Тодорини кукли се отделя пътека на север към върховете.

Другият вариант е от град Вършец, като можете да тръгнете по различни пътеки и коларски път. Горе-долу ще ви отнеме около 4 часа пеша.

  • Върхове
Вършец - Забележителност Връх Тодорини кукли - Снимка 1 Вършец - Забележителност Връх Тодорини кукли - Снимка 2 Вършец - Забележителност Връх Тодорини кукли - Снимка 3