3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Клисурски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Вършец
имейл:
телефон:
+359886560612

Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий” се намира в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли , на 9 км от Берковица и 12 км от Вършец. Разположен е в живописна местност, а районът около него е привлекателен център за почивка и разходка. Местността има статут на манастирско селище.

Манастира е основан е през първата половина на ХІІІ век, през дългите години на съществуването си е бил разрушаван, ограбван и възстановяван няколко пъти. Днес той е четвъртият по големина в България.

В двора на манастирския комплекс има аязмо, водата от което се смята за лековита. Манастирът „Св. св. Кирил и Методий” е действащ женски манастир и включва две църкви, жилищни и стопански сгради и собствена ферма. В средата на комплекса, издиганата във височина, се намира главната черква. Манастирският комплекс включва омайна природа - зелени морави, студена и бистра като сълза вода, сенчести поляни и вековни зелени дървета. Тук се предлага настаняване, има и ресторант с национална кухня, а продуктите за нея са екологично чисти и са собствено производство. От манастира има туристическа маркировка до връх Тодорини кукли, тук ще Ви разкажат и легендите за него.

Ако имате възможност не пропускайте да посетите това свято място, а по желание може и да отседнете в него. Ще попаднете в един приказен свят.

  • Манастири

Работно време: 07:30 до 18:00

Вършец - Забележителност Клисурски манастир - Снимка 1 Вършец - Забележителност Клисурски манастир - Снимка 2 Вършец - Забележителност Клисурски манастир - Снимка 3 Вършец - Забележителност Клисурски манастир - Снимка 4 Вършец - Забележителност Клисурски манастир - Снимка 5 Вършец - Забележителност Клисурски манастир - Снимка 6