3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Джанановата къща - музей Васил Л...

Price comment  Цена:
0.50
адрес:
Габарево
имейл:
телефон:
003594363260

Село Габарево, известно още като "Селото със 100-те чучура" заради големия брой извори в района, е разположено близо до град Павел баня в Задбалканските котловини. Тук се намира един от Паметниците на българското освобождение-къщата на богатия род Джананови.

Васил Джананов е известен предприемач и деец за свобода, пръв запознава хората от региона с газената лампа, металната печка за отопление, ръчен грамофон с фуния и музикални плочи от Виена. През 1869 г. Апостолът посещава Габарево по молба на Джананов, остава 3 дни в къщата и след като събира първоначално 24 последователи, основава Габаревски революционен комитет председателстван от Васил Джананов. По време на априлското възстание къщата е използвана за оръжеен склад на бунтовническите отряди, а година по късно е опожарена от турските войски. Джанановият дом заедно с двора, приживе на неговия собственик, заема огромно пространство, излиза на три улици – на юг, на запад и на север, а със съседната къща – на изток и до днес си “комуникира” с вратичка (качак). В сегашният си облик е построена през 1882 г. в стил Възрожденски барок. Интериорът е с характерния в средата салон на етажа (ката) и симетрично разположени от двете страни по две стаи. Входът от юг представлява симетрично стълбище с две крила с железен парапет. Покрит е с красива извивка – “кобилица”, носена от две колони. Строена е по модел на Морфовата къща в Стара Загора – бащината къща на голямата българска оперна певица Христина Морфова - това е и почти автентичния и вид от средата на 19-ти век. Наредбата е традиционно българска в комбинация с виенска тежка мебелировка в някои стаи и барокови извивки по високите стени под таваните. Голямо впечатление правят и портрети на Ботев и Левски в гостната стая - фото копия на портрети от известни литографи. Приземния етаж е превърнат в своеобразен музей на Апостола, "Зала на самочувствието", както го наричат в Габарево. Тук е изложен и портретът на Васил Левски с ореол на славата, дело на художничката Петранка Клисурова, внучка на Васил Джананов.

Джанановата къща е реставрирана от Пловдивския институт за паметниците на културата и е обявена за исторически и архитектурен паметник на културата. От 15 декември 1984г официално е открита като къща-музей "Васил Левски". От 1992 г. Общобългарският комитет "Васил Левски" и община Павел баня организират в нея всяка година на 18 юли честване рождения ден на Апостола.

Работно време: 08:00 до 17:00

Габарево - Забележителност Джанановата къща - музей Васил Левски - Снимка 1 Габарево - Забележителност Джанановата къща - музей Васил Левски - Снимка 2 Габарево - Забележителност Джанановата къща - музей Васил Левски - Снимка 3 Габарево - Забележителност Джанановата къща - музей Васил Левски - Снимка 4