3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Габарево - Село Тъжа

Price comment  Цена:
адрес:
Габарево
имейл:
телефон:

Маршрутът започва от центъра на село Габарево (община Павел баня, област Стара Загора) и следва маркирана пътека, извеждаща до хижа „Соколна” за около три часа. Хижата се намира в местността Сливката, на югоизточните склонове на масива Триглав, разположен на юг от старопланинското било, доминиращ над цялата околност с могъщата си снага. „Соколна” е на територията на Национален парк „Централен Балкан”, в резерват „Соколна”.

От село Габарево до хижата се стига по лесноразпознаваем черен път, който в началото върви през черешови масиви, а след около час стига до подножието на масива Триглав. Оттук маршрутът започва не особено стръмно изкачване покрай десния склон на дере. Пътеката върви през приятна гора, а приблизително на средата на пътя до хижа „Соколна” е поставена паметна плоча на Христо Проданов.

От околностите на „Соколна” се открива прекрасна гледка към Казанлъшката долина. Хижата е и най-подходящото място за пренощуване в тази част на маршрута, освен, ако не сте почитатели на малко по-екстремния туризъм и не решите да спите в чували или на палатка, подминавайки „Соколна” и насочвайки се към „Русалка”. Все пак препоръчително е да не избирате такъв вариант, поне при първия си преход в района.

След като напуснете хижа „Соколна”, трябва да се подготвите за сериозно изкачване до билната част на масива Триглав. Маршрутът минава през местността Портата, а ако решите да поемете по билото към върховете Мазалат (Зли връх; 2197 метра надморска височина) и Танастепе (1875 м), няма да съжалявате, защото панорамните гледки за превъзходни. Ако обаче искате да завършите маршрута през този ден, е нужно да следвате маркираната пътека, която подсича билото и води до хижа „Русалка”. Пътят е сравнително лек и приятен, без сериозни изкачвания.

Общото времетраене на прехода от „Соколна” е между 6 и 8 часа, в зависимост от физическата ви подготовка. Ако това ви се струва непосилно усилие и имате повече време, не се колебаете да останете да пренощуване в хижа „Русалка” и да оставите слизането до село Тъжа за следващия ден. Тя е разположена в южното подножие на масива Триглав и от нея се откриват красиви гледки към цялата околност и билото. Мястото е изключително приятно, позволява да се потопите в атмосферата на планината и да забравите за забързаното ежедневие.

Оттук до село Тъжа (община Павел баня, област Стара Загора) се стига по два начина – по 13 километров черен път, по който може да се мине и с кола, или по маркирана пътека, преминаваща през изобилие от забележителности.

  • Маршрути
Габарево - Забележителност Маршрут Село Габарево - Село Тъжа  - Снимка 1 Габарево - Забележителност Маршрут Село Габарево - Село Тъжа  - Снимка 2 Габарево - Забележителност Маршрут Село Габарево - Село Тъжа  - Снимка 3