3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Соколна

Price comment  Цена:
3.50
адрес:
Габарево
имейл:
hija_sokolna@mail.bg
телефон:
00359895949038

Хижа Соколна се намира в местността Сливката, която е из югоизточните склонове на масива Триглав. Комплексът е голяма двуетажна сграда, която може да побере до четиридесет души. Санитарните възли и банята са външни, а хижата е водоснабдена и електрифицирана от агрегат, като отоплението идва от локално парно. На разположение на туристите са столова с камина, баня с душ кабина, кухня и коне, с които може да се превозва багаж. За да се използват товарните животни трябва да се направи предварителна уговорка.

Преди да се издигне зданието, което представлява хижата в момента е построен заслон „Соколна“ през 1972 година, а през 1984 е завършена и хижа „Соколна“. Всичко е построено със дарения от доброволци. До хижата има само туристическа пътека и всички строителни материали са били пренесени с коне. Хижата е опожарена от умишлен палеж на 21 юни 2005 година, след което е ремонтирана напълно.

До нея може да се стигне от Село Габарево за два часа и половина по маркираната пътека. Сравнително усамотена, сградата е доста далеч от останалите хижи из региона. Най-близо е хижа Русалка на шест часа, а хижите Тъжа и Мандрата са на осем часа път. Може да се стигне и до хижа Мазалат за десет часа, както и до заслон голям Кадемлия за шест часа и половина.

  • Хижи
Габарево - Забележителност Хижа Соколна - Снимка 1 Габарево - Забележителност Хижа Соколна - Снимка 2 Габарево - Забележителност Хижа Соколна - Снимка 3