3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Исполин

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
gabrovo@gabrovo.bg
телефон:
0035966818400

Връх Исполин, наричан в миналото още Коруджа, е разположен в западната част на Шипченско-Тревненската планина в Средна Стара планина. Върхът е плосък и със стръмни склонове. Висок 1524 метра, той е изграден от метаморфни шисти и триаски варовици.

В сърцето на Централен Балкан, в подножието на Исполин се намира небезизвестната местност Узана. Местността е със статут на курортен комплекс и привлича туристи през цялата година. Именно тук се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. Същата година е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник. Местността е предпочитано място за отдих сред природата. Тя представлява най-широката билна поляна в Стара планина и е обградена отвсякъде с вековни букови гори.От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта" под № 19, заедно с Архитектурно-етнографски комплекс „Етър", Национален музей на образованието и музей „Дом на хумора и сатирата" в град Габрово. Близостта с града дава възможност за посещението и на други културно-исторически обекти освен посочените - Соколският манастир, Архитектурно-исторически резерват „Боженци". Местността Узана е популярна дестинация за практикуване на различни зимни спортове. На разположение на туристите има осем писти, като най-голямата е с дължина 1300 м. Всички писти са съоръжени с влекове.

Покоряването на връх Исполин, първенец в Шипченската планина, си заслужава не само заради самото предизвикателство, но и заради невероятния поглед, който хвърля върху района. Ако тръгнете от хижа Узана, изкачването му ще ви отнеме около час и половина.

Наблизо функционират още няколко хижи: Бузлуджа нова, Бузлуджа стара, Мазалат и Соколна.

Ако сте ценители на българската природа, ще останете доволни от възможността да се посетите други забележителности в района. Заслужават си вниманието водопадите Елински скок и Търниченско пръскало, а от язовирите - Гердеме, Голямо Дряново, Копринка, Крънска кория, Радева чешма, Северни кладенци, Синкевица, Хаджидимитрово и Христо Смирненски.

В местността има редица религиозни забележителности: параклиси, църкви, манастири, светилища и джамии. Ще споменем само някои от тях: катедрален храм „Св. Йоан Предтеча” и „Св. Троица” в Казанлък, „Св. Петка Българска” в Енина, църква при Девически манастир „Въведение Богородично” в Казанлък, Шипченски манастир - Руска църква „Рождество Христово”, джамиите в Дунавци, Скобелево и Ясеново.

  • Върхове
Габрово - Забележителност Връх Исполин - Снимка 1 Габрово - Забележителност Връх Исполин - Снимка 2