3 stars 3 stars 3 stars

Град
Габрово - град на смеха

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
tour_info@gabrovo.bg
телефон:
0035966818406

И в миналото, и сега, да си роден в Габрово е нещо като привилегия. Габровци умеят да пестят и да се пазарят, защото пестеливостта тече в жилите им; знаят как се постига от нищо нещо - безценен урок от прадедите им, а зададе ли се криза - пускат в ход чувството си за хумор, защото друго не им остава. За тази най-спестовна и остроумна част от българското население се разказват многобройни анекдоти. Именно те са създали феномена "Габровски хумор", който е жив и здрав и днес.

"Казват, че габровци режат опашките на котките, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива собата." Ето защо черната котка с отрязаната опашка се е наложила като траен символ на град Габрово.

Град Габрово се намира в подножието на Стара планина в близост до прохода Шипка. Той се разпростира на около 25 километра по поречието на река Янтра. Близо до града се намира местността „Узана“, в която е локализиран географският център на България. Според най-разпространената легенда, Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. От там идва името на града — Габрово. В миналото Габрово е бил известен като българския Манчестър , заради добре развитата си индустрия. Градът е известен като световна столица на хумора и сатирата. В Габрово се намира уникалният Дом на хумора и сатирата - своеобразен "Лувър на смеха".Най-интересното място за посетителите на града е архитектурно етнографски комплекс „Етъра”, който се намира на 8 км. от града и представлява музей на българското Възраждане със старинни работилници за традиционни народни занаяти. Други забележителности в града: Историческият музей, Художествената галерия, Националният музей. В района на Габрово можете да посетите архитектурно-историческият резерват "Боженци" - старинно селище с автентични за българското Възраждане къщи. Също така местност „Узана“ и курортът "Люляците". Габрово е известен още и с многото си каменни мостове, пръснати из града. Баевият мост е един от шедьоврите на българската архитектура. По горното течение на река Янтра, на 4 км южно от Етъра се намира Соколския манастир Успение Богородично.

Габрово - Забележителност Габрово - град на смеха  - Снимка 1 Габрово - Забележителност Габрово - град на смеха  - Снимка 2 Габрово - Забележителност Габрово - град на смеха  - Снимка 3 Габрово - Забележителност Габрово - град на смеха  - Снимка 4 Габрово - Забележителност Габрово - град на смеха  - Снимка 5 Габрово - Забележителност Габрово - град на смеха  - Снимка 6