3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Етъра – Соколски манас...

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
etar_gabrovo@abv.bg
телефон:
0035966801830

Екопътека „Етъра – Соколски манастир” може да бъде измината само за около час и е подходяща за всички сезони, начинаещи туристи, както и за групи с деца. По цялото й протежение са изградени кътове за отдих и са поставени информационни табели. Маршрутът предлага възможност да посетите едни от най-емблематичните места в Габровския край и да се докоснете до духа на старите балканджии.

Официалното откриване на Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" е на 7 септември, във вече далечната 1964 година. Той е първият по рода си етнографски музей на открито в България. Изграден на около 8 километра от Габрово. Представя пред туристите традиционните за региона занаяти, свързани най-вече с използването на силата на водата. Именно това е и причината водното колело да се превърне в емблема на запазената марка на АЕК „Етъра”.

Занаятчийската чаршия е основната атракция на архитектурно-етнографския комплекс. Тя представя пред посетителите му 16 образеца на традиционната архитектура от Габровския край, които помагат на човека от XXI век да се докосне до самобитния гений на предците си. Особено впечатляващо е, че всички съоръжения са действащи. По този начин любителите на традицията имат възможност да се запознаят с начина, по който „българите от старо време” са създавали продуктите, с които са търгували и са използвали в ежедневието си.

Екопътеката от „Етъра” до Соколския манастир „Успение Богородично” е отлично маркирана (в зелено) и предлага запомняща се, приятна разходка през Природен парк „Българка”. Маршрутът преминава през хубава планинска гора, след което достига до село Червена локва и сякаш неусетно завежда туристите до Соколския манастир.

Соколският манастир (известен също и като Габровски) е основан през 1833 година. Той е действаща света обител от смесен тип. В двора му има чешма с осем чучура.

По време на Априлското въстание през 1876 година Соколският манастир е една от най-крепките твърдини на българите, в желанието им да възстановят държавността си. Разположената в горното течение на река Янтра света обител все още пази спомен за подвига на въстаниците, предвождани от Цанко Дюстабанов. По време на Руско-турската Освободителна война Соколският манастир е пригоден за военно-полева болница.

Екопътека „Етъра – Соколски манастир” предлага на любителите на българската история и на красотите на Централен Балкан възможност да направят кратък преход, след което да пренощуват в светата обител. Безценни моменти, спечелени в лудата надпревара на XXI век...

  • Екопътека
  • Манастири
Габрово - Забележителност Екопътека Етъра – Соколски манастир - Снимка 1 Габрово - Забележителност Екопътека Етъра – Соколски манастир - Снимка 2 Габрово - Забележителност Екопътека Етъра – Соколски манастир - Снимка 3 Габрово - Забележителност Екопътека Етъра – Соколски манастир - Снимка 4 Габрово - Забележителност Екопътека Етъра – Соколски манастир - Снимка 5