3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Люляци – Дебел дял

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
телефон:

Екопътека „Люляци – Дебел дял” е разположена в Габровския Балкан. Има дължина от 7 километра и трасето й се изминава за около час и половина. По протежение на трасето са изградени две беседки и четири къта за отдих, оборудвани с дървени маси, пейки и контейнер за смет. Маршрутът е маркиран със стрелки, стълбове и информационни табели, има поставен обезопасителен парапет и е изградена чешма.

Преходът започва от курортната местност Люляци, разположена на 15 километра от Габрово, и достига до лобното място на брата на Хаджи Димитър - Тодор Асенов край село Дебел дял (община Габрово), където е изграден паметник. Районът е особено живописен, тъй като се откриват прекрасни панорамни гледки към централното било на Стара планина, а природата е отлично запазена, с кристално чист въздух, изобилие от историко-етнографски забележителности, паметници на културата, архитектурни резервати и комплекси.

Трасето на екопътеката преминава през разнообразен терен, има някои сравнително стръмни изкачвания и места, на които трябва да се подхожда с повишено внимание, но като цяло е леснопроходимо и подходящо за групи с малки деца и начинаещи туристи. Преходът може да бъде извършен през всяка част на пролетта, лятото и есента. Той е възможен и в зимни условия, стига туристите да имат достатъчно добра подготовка и да съобразят начинанието си с метеорологичните условия и наличната екипировка.

Районът е изключително живописен, характеризира се с хубави смесени гори, в които растат множество билки, цветя и ядливи гъби. Тук обитават и всички характерни за старопланинския ареал животински видове – лисици, сърни, вълци, съсели, катерици, язовци, белки и др. По маршрута има редица места, от които се открива панорамен изглед към околните забележителности.

Село Дебел дял, разположено непосредствено до крайната точка по маршрута, е известно като родното място на българския великомъченик Лальо Български Дебелдялски, който е убит в началото на XIX век в Мала Азия, защото отказва да замени Православието с Исляма. За съжаление това красиво село е свързано с още един трагичен момент от българската история. В разположената наблизо местност Зелениковец е застигнат от потеря и убит споменатия вече 24-годишен брат на Стефан Караджа - Тодор Асенов, който преди това е ранен в тежкото сражение, водено от четата в местността Канлъдере (Кърватата река), Севлиевско.

Признателните поколения издигат в местността паметник на революционера. Именно при него завършва и трасето на екопътека „Люляци – Дебел дял”.

  • Екопътека
Габрово - Забележителност Екопътека Люляци – Дебел дял - Снимка 1 Габрово - Забележителност Екопътека Люляци – Дебел дял - Снимка 2 Габрово - Забележителност Екопътека Люляци – Дебел дял - Снимка 3 Габрово - Забележителност Екопътека Люляци – Дебел дял - Снимка 4 Габрово - Забележителност Екопътека Люляци – Дебел дял - Снимка 5