3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Римският път

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
телефон:
0035966804462

Маршрутът на екопътека „Римският път” преминава през почти равна гориста местност между село Боженците и град Габрово. Преходът предлага изобилие от красиви панорамни гледки към Централна Стара планина и е изключително достъпен както за туристи с недобра физическа подготовка, така и за групи с деца. Трасето може да бъде изминато през всички годишни сезони, предлагайки различни гледки. Разбира се, най-предпочитани са късната пролет, лятото и ранната есен, но зимата тук е изключително красива и си заслужава да предприемете подобно начинание, стига да сте добре подготвени и екипирани.

Както подсказва и името на екопътеката, тя следва трасето на древен римски път, свързвал пътя от Никополис ад Иструм през Августа Траяна за Константинопол с местността Градище над Габрово, където се намирала силна охранителна крепост. В по-късни времена и особено през Възраждането това трасе е използвано като пряк път между едни от най-развитите занаятчийски и търговски центрове - Габрово и Боженците. Дължината на маршрута е около 8 километра и изминаването му обикновено отнема между 2 и 3 часа. Екопътеката е много добре поддържана, на много места си личи отлично запазената настилка от римско време.

Запазени са няколко легенди, свързани с пътя. Според една от тях през XIX век младежът Богдан от село Боженците бил моряк в английската флота, но, прибирайки се у дома след поредното си пътуване, бил нападнат и убит от разбойници край Одрин. Властите обаче успели да заловят злосторниците и изпратили на майка му коня на Богдан с двете торби злато, които носел със себе си, и пръстена му. В памет на сина си старата жена дарила част от парите, за да бъде поправен пътя до Радолов дол и поради тази причина той започнал да бъде наричан Богданов калдаръм.

Друга любопитна история разказва за известния едновременно с аскетичния си живот и голямата си щедрост към обществените дядо Миньо Попа от Габрово. Твърди се, че той всяка пролет отделял голяма сума за ремонт на Римския път, по който сам ходел бос, за да не износва цървулите си.

На излизане от село Боженците, и до днес е запазен Рачовският кладенец. Според някои версии името му е свързано с легендарния син на основателката на селото болярка Божана, Рачо Ковача, който пък от своя страна положил основите на Габрово. По цялото продължение на екопътеката са изградени места за почивка с всички удобства за приятно прекарване. Екопътеката е една от малкото у нас, която съчетава изключително лесен преход с изобилие от красиви гледки и забележителности.

  • Екопътека
Габрово - Забележителност Екопътека Римският път - Снимка 1 Габрово - Забележителност Екопътека Римският път - Снимка 2 Габрово - Забележителност Екопътека Римският път - Снимка 3 Габрово - Забележителност Екопътека Римският път - Снимка 4 Габрово - Забележителност Екопътека Римският път - Снимка 5