3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Узана

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
телефон:

Екопътека „Узана” е много лека и приятна за преминаване, съчетаваща в себе си красивите гледки на Централна Стара планина, магичната притегателна сила на географския център на България и спокойствието, лъхащо от дебрите на Балкана. Тя се изминава само за около час и предлага на туристите изобилие от места за почивка и пикник.

Местността Узана е разположена в средната част на Стара планина, в близост до прохода Шипка, който се явява една от най-важните артерии, свързващи Северна с Южна България. Най-лесната изходна точка за достигане до нея е град Габрово, откъдето тръгва 22-километров асфалтов път. В момента Узана е един от бързо развиващите се туристически и ски центрове на територията на Централна Стара планина. Екопътеката може да бъде измината през всички годишни сезони, като, разбира се, туристите трябва да се информират предварително за метеорологичните условия и да изберат подходяща екипировка.

Началото на маршрута се намира вляво от хотел „Импулс”, който е разположен в северната част на местността Узана, представляваща огромна планинска поляна, използвана в миналото за пасбище. Трасето е лесноразпознаваемо и отлично маркирано (в синьо), има кръгова форма и завършва отново при хотела. В края на екопътеката е изградена детска площадка с барбекю, която е подходяща за семеен отдих и запознаване на малчуганите с очарованието на планината.

По цялото протежение на маршрута са построени различни спортни съоръжения и кътове за отдих. Изградена е и панорамна тераса, от която се откриват спиращи дъха гледки към върховете Шипка (1326 метра надморска височина) и Бузлуджа (1441 м), които са разположени на юг, намиращият се на запад могъщ масив Триглав (с връх Голям Кадемлия - 2275 м) и град Габрово на север. Пътеката минава покрай пещерата Ледницата. Почти всяка точка на трасето ни позволява да видим и най-високият връх в Шипченския дял на Стара планина Исполин (1524 м), разположен в непосредствена близост до местността Узана.

При желание маршрутът може да се скъси още повече, защото отклонение от него извежда до хотел „Еделвайс”. Екопътеката е подходяща за всички любители на спокойното прекарване в планината, без екстремни преживявания или изморителни преходи.

Габрово - Забележителност Екопътека Узана - Снимка 1 Габрово - Забележителност Екопътека Узана - Снимка 2 Габрово - Забележителност Екопътека Узана - Снимка 3 Габрово - Забележителност Екопътека Узана - Снимка 4