3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Узана - връх Голям ...

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
телефон:

Този маршрут е сравнително рядко използван, макар и да няма висока степен на трудност, а продължителността му да е само около 4-5 часа с нормален ход. В началото се следва асфалтовия път от хижа „Узана” за Габрово, като само след 7-800 метра вляво се отклонява маркирана пътека, която навлиза в гората. В този участък трасето се изкачва плавно, след което се достига до равен участък и после има спускане, за да се излезе от гората и да се достигне до изоставен асфалтов път, срещу който има сграда.

Върви се вляво по шосето, докато се достигне до хижа „Янтра” (бившата „Партизанска песен”), където можете да направите кратка почивка. Оттук маршрутът отново навлиза в гората, следвайки маркировката за хижа „Мазалат”. Това е и мястото по трасето, на което трябва да се отдели повече внимание, защото в иглолистната гора, през която се върви, има голямо сечище и опасността от объркване е напълно реална.

След сечището започва леко, но продължително изкачване, за да се излезе на ново обезлесено от дърварите място. То предлага панорамен изглед към върховете Шипка (1326 метра надморска височина) и Бузлуджа (1441 м). Набирането а височина продължава с плавни ляв и десен завой, които извеждат до местността Корита, представляваща стръмна поляна с чешма.

Пътеката минава косо през поляната и подсича нисък връх, за да излезе на равен участък. Това е мястото, където срещу туриста се изправя с цялата си мощ масивът Триглав. Оттук маршрутът е лесно разпознаваем, още повече, че маркировката за маршрута Ком – Емине (червена) е доста начесто. Той се движи по билната поляна, пресича малка седловина и започва ново плавно изкачване през гората. Следват още няколко леки спускания и изкачвания, докато се навлезе на територията на Национален парк „Централен Балкан”.

Гората свършва и пред погледа ни отново се разкрива масива Триглав, пред който се виждат скалите Вълчата глава, разположени зад хижа „Мазалат”. Оттук се тръгва по широкия черен път, водещ към скалите, като скоро се стига до хижата.

От „Мазалат” маршрутът поема на запад, следвайки маркировката за хижа „Тъжа”. Пътеката е панорамна и предлага красиви гледки. Трасето заобикаля връх Корубашица (1659 м) и минава покрай Пеещите скали, за да се изкачи на връх Росоватец (1972 м). Продължава се по маркировката за „Тъжа”, като се минава през седловината Чим колиба. Оттук започва и постепенното едночасово изкачване на Триглав, респективно на първенеца на масива връх Голям Кадемлия (2275 м).

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - връх Голям Кадемлия - Снимка 1 Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - връх Голям Кадемлия - Снимка 2 Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - връх Голям Кадемлия - Снимка 3