3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Узана - връх Исполин

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
телефон:

Изходната точка на този популярен и лек туристически маршрут е хижа „Узана”, разположена в едноименната местност, известна като Географския център на България. Местността има статут на курортен комплекс и постепенно набира популярност като туристически и ски център.

До Узана се стига по 22-километров асфалтов път от град Габрово. Тръгвайки от едноименната хижа, трасето за връх Исполин (1524 метра надморска височина) се отделя след около 100 метра от шосето и продължава на югоизток, изкачвайки се през хубава букова гора. Първоначално наклонът е доста сериозен, но отсечката е сравнително кратка и се изминава бързо.

Пътеката извежда до местността Карамандра в самото подножие на върха, който доминира над цялата Узана и служи като ориентир по време на прехода. До тук има вариант да се достигне и по горски път, който от хижата тръгва по шосето за прохода Шипка, но в седловината в подножието на връх Марков стол (1352 м) се отклонява вдясно и се изкачва серпентинообразно до Карамандра. Този вариант е значително по-полегат, но и много по-дълъг.

От Карамандра маршрутът за връх Исполин продължава, следвайки западния му склон и излиза в седловината между него и съседния връх Бакаджик. Оттук изкачването към Исполин става по много приятна и изобилстваща от панорамни гледки пътека с малък наклон. От самия връх изгледът е незабравим. Виждат се едни от най-красивите местности в Централна Стара планина. В подножието живописната Узана, а наоколо могъщите склонове на масива Триглав (на запад; с най-висока точка връх Голям Кадемлия 2275 м) и далеч по-ниските върхове Шипка (1326 м) и Бузлуджа (1441 м). На юг, дълбоко в подножието на Стара планина, е закътана Подбалканската котловина, зад която се издигат меките склонове на Средна гора.

При желание можете да се изкачите и на връх Бакаджик, чието име преведено от турски означава „място с красива гледка”. Наименованието е напълно оправдано, особено имайки предвид че, освен панорамите, които се разкриват от Исполин, оттук можем да се насладим и на долината на река Лешница, както и на разположения край Казанлък язовир „Копринка”.

Маршрутът има средно ниво на трудност, но е подходящ за туристи от всички възрасти и с не особено добра физическа подготовка, тъй като продължителността му е само около 1 час, а трудният за изкачване участък е сравнително къс. Гледките от Исполин обаче си заслужават всяко усилие…

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - връх Исполин - Снимка 1 Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - връх Исполин - Снимка 2 Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - връх Исполин - Снимка 3