3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Узана - Географски ...

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
телефон:

Най-популярната изходна точка на маршрута до Географския център на България е хижа „Узана”. Тя се намира на 1240 м надморска височина в едноименната месност, разположена на билото на Шипченския дял на Централна Стара планина. Хижата представлява масивна триетажна сграда с просторна трапезария и голяма веранда, от която се откриват красиви гледки към околността. Наскоро беше направен ремонт и „Узана” предлага неповторим уют на любителите на планината.

Най-лесният начин да се достигне до местността Узана, в която са разположени и едноименната хижа, и Географския център на България, е да се тръгне от Габрово с автомобил. Разстоянието е 22 километра, а асфалтовият път е достъпен целогодишно. През последните години местността се разрива като туристически и ски курорт, предлагащ изобилие от места за настаняване и няколко писти.

Трасето, свързващо „Узана” и Географският център на България, започва от алеята, спускаща се от хижата към живописното мостче, построено над разположеното в непосредствена близост дере. Маршрутът съвсем скоро извежда до асфалтов път, по който се тръгва надясно до обръщалото на автобусите, край което е построена красива чешма, подходяща за кратка почивка.

При чешмата маршрутът се отклонява от шосето и продължава по черен път, който скоро достига до друго асфалтово трасе, минаващо покрай хотел „Импулс”. Оттам се поема по пътека, извеждаща до хотел „Географски център”. Самата пирамида, боядисана в цветовете на българския трибагреник, която отбелязва къде се намира географският център на страната, е разположена вляво от хотела.

Целият преход е изключително лесен и отнема не повече от половин час с нормален ход. От хижа „Узана” до хотел „Географски център” може да се стигне и по изцяло асфалтов път, като се следва разклонението за хижа „Габрово”. И двете трасета минават през изключително красиви местности и са подходящи за туристи от всякаква възраст и с не особено добра физическа подготовка. Използват се през всички годишни сезони. Дестинацията е предпочитана от семейства с малки деца.

  • Маршрути
  • Хижи
Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - Географски център - Снимка 1 Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - Географски център - Снимка 2 Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - Географски център - Снимка 3 Габрово - Забележителност Маршрут Хижа Узана - Географски център - Снимка 4