3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Местност и хижа Узана

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
info@uzana-tourism.com
телефон:
+359885825224

Не можеш да посетиш тази уникална местност и да не останеш очарован от нея, да не я заобичаш. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Узана е разположена на стратегическо място в Географския център на България, и сякаш, всички пътища водят до нея. От друга старана много екопътеки тръгват от тук към Национален парк „Централен Балкан” и Природен парк „Българка”. Местността е популярна с множеството възможности, които предлага за летен отдих и излети през почивните дни, съчетани с разходки, събиране на гъби, горски плодове и лековити билки. Поляната е обгърната от вековни букови гори, прорязани от множество еко пътеки и стари друмища, изпълнени с пещери и чуден свят от растения и животни. А през зимата снега е пухкав и обещава много забавления. Всяка от 8-те ски писти разполага с влек. В курорта можете да наемете пълна екипировка, предлагат се под наем още моторни шейни, с които разходката из местността или спускането по малките писти остава незабравим спомен. В местността има много хижи и хотели, които предлагат удобства според всеки вкус. Мобилните оператори имат обхват в района, което е удобство за някои и не се харесва на други.

Хижа Узана представлява масивна триетажна сграда с капацитет 11 стаи с 92 места. Пътят до хижата е асфалтиран, има малък паркинг. Разполага със столова, но може да ползвате барбекю и кухня. Нощувката струва 12 лв за възрастни и около 8 за деца. Можете да поръчате храна предварително.

Екопътека Узана е една от новопостроените екопътеки и се намира на голямата билна поляна в курортна зона Узана. Пътеката започва между хотел Импулс и ресторант Трите мечки. Маршрутът е около 1 час, като по самата пътека са построени много кътове за отдих, "класна стая", "индиански кът", множество стълби по скалите, тераси с хубави гледки, минава се и покрай входът на пещерата Леднишката. Пътеката предлага красиви гледки към върховете Шипка, Бузлуджа, Исполин, Триглав и Ботев (планинският първенец на Стара Планина). Изключително подходяща е за разходка с деца, като има и достатъчно информационни табели и маркировки.

До Узана може да се стигне освен с кола и с с автобус, който тръгва от Габрово. Печатът се намира в Информационния център, който работи целогодишно, без почивен ден.

  • Хижи
Габрово - Забележителност Местност и хижа Узана  - Снимка 1 Габрово - Забележителност Местност и хижа Узана  - Снимка 2 Габрово - Забележителност Местност и хижа Узана  - Снимка 3 Габрово - Забележителност Местност и хижа Узана  - Снимка 4 Габрово - Забележителност Местност и хижа Узана  - Снимка 5 Габрово - Забележителност Местност и хижа Узана  - Снимка 6