3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта село Гела

Price comment  Цена:
адрес:
Гела
имейл:
телефон:
003593030280

Съвсем близо до най-слънчевия ски курорт в България, където всяка зима има около 100 слънчеви дни – Пампорово, се намира китното село Гела. Разстоянието между тях е 12 километра. Докато популярният ски курорт разполага с лифтове и писти с дължина над 40 км, село Гела е за ценители на спокойното каране на ски. Пистата е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали. Разположена е в горния край на селото, като дължината й е 800 метра и е оборудвана със ски влек, работещ постоянно през зимния сезон. Тук можете да си наемете ски или сноуборд, както и да разпуснете в близката чайна, като се наслаждавате на гледката, разкриваща се към величествения Карлък.

Когато се насладите на пистата на Гела до край, можете съвсем бързо и безпроблемно да преминете към предизвикателствата на Пампорово. На 8 километра от селото се намира родопско село Стойките. Там ви очаква най-модерният шестседалков лифт на Балканите, който ще ви отведе до кула Снежанка на Пампорово само за 9 минути. От там до селото има две осем километрови писти с различна трудност. Така Стойките се явява свързано с известния зимен курорт Пампорово.

Уникалните природни дадености на село Гела и района предопределят желанието на местното население да доразвие курорта. Има планове за свързването на селото към мегапроекта "Супер Перелик" с лифтове и писти на надморска височина от над 2000 метра.

Разположено в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината, за село Гела се носят няколко легенди. Според първата, тук е родното място на Орфей. Втората легенда пък е свързана с края на Второто българско царство. Тя разказва, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си.

Село Гела привлича посетителите целогодишно. Тук се провежда ежегодното събитие - Надсвирване с гайди през лятото.

В района на селото и околовръст има много хижи, хотели и туристически бази. Съвсем наблизо на разположение на туристите работи хижа „Ледницата”.

  • Ски писта
Гела - Забележителност Ски писта село Гела - Снимка 1 Гела - Забележителност Ски писта село Гела - Снимка 2 Гела - Забележителност Ски писта село Гела - Снимка 3 Гела - Забележителност Ски писта село Гела - Снимка 4