2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Лопушански манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Георги Дамяново
имейл:
tic_bercovitsa@abv.bg
телефон:
+359889274172

Лопушанският манастир „Свети Йоан Кръстител” се намира на около 1 км от село Георги Дамяново в северозападната част на България. Смята се, че манастирът е съществувал през Х в., но се е намирал край село Помеждин, в местността Манастирище. Светата обител е била опожарена до основи през 1678 г. и при пожара са унищожени всички писмени доказателства за съществуването му дотогава.

Жителите на село Лопуш дарили земите си за изграждането на новия манастир и заради този жест и до днес манастирът е известен с името Лопушански. Строежът на новите сгради започнал през 1850 г. С възстановяването на светата обител се заел архимандрит Дионисий, който дори откупил от османската власт правото да построи храм, по-голям от джамия. Църквата на манастира е построена за шест години. Идеята била да се построи храм, подобен на Рилския манастир. Интересен факт е, че строителя направил макет на манастира, като използвал клонките от една кошница. Всички икони в църквата и в двата малки параклиса на територията на манастира са дело на художниците Станислав и Никола Доспевски - племенници на възрожденския художник и иконописец Захари Зограф. Днес това е третата по големина манастирска църква в България.

В манастира се съхранява чудотворна икона на Света Богородица - поклонници твърдят, че навеждайки се над нея, се виждат как текат вадички с миро. Друга голяма ценност е иконата на Иисус Христос, чийто поглед следва посетителите, където и да се намират в църквата. В двора на манастира може да се види и строената през 1856г. белокаменна чешма с три чучура.

Това е едно от любимите места на Иван Вазов, който написва една от главите на „Под игото” именно тук.

Манастирът „Св. Йоан Кръстител” днес е действащ мъжки манастир, в него се предлага и настаняване. Няма входни такси за посещението на манастира.

  • Манастири

Работно време: 07:00 до 20:00

Георги Дамяново - Забележителност Лопушански манастир - Снимка 1 Георги Дамяново - Забележителност Лопушански манастир - Снимка 2 Георги Дамяново - Забележителност Лопушански манастир - Снимка 3