3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Вара, Гложенски водопад

Price comment  Цена:
адрес:
Гложене
имейл:
телефон:

Един прекрасен водопад се намира при село Гложене, в община Тетевен. Името му е „Вара“, познат още като Гложенски водопад. Водите му се спускат от двадесет метра – по принцип е маловоден, но след дъждове, особено между април и юни, бумти с голяма мощ по карстовите скали, по които се спуска.

Забележителен и лесно достъпен, той се намира непосредствено след село Гложене – точно до пътя. Излиза се в посока към Тетевен и от ляво, зад механа Видрите, може да се види мястото.

Самата местност е също интересна – село Гложене е място изпълнено с история и природни богатства. Прекрасен пример е и реката, в която водопада се влива след известно време - Вит. Трайкийците са я наричали Артаня, а Вит е славянското и наименование. Извираща от връх Вежен, тя се вие 189 километра и е изпълнена със загадки. През 1955 година хидролози са пуснали девет тона готварска сола в областта "Ямите". Тя достигнала тринадесет дни по-късно до извора Глава Панега – а той е само на шест километра. В тази област реката губи от по деветстотин литра в секунда.

  • Водопади
Гложене - Забележителност Вара, Гложенски водопад - Снимка 1 Гложене - Забележителност Вара, Гложенски водопад - Снимка 2 Гложене - Забележителност Вара, Гложенски водопад - Снимка 3