3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Моровица

Price comment  Цена:
адрес:
Гложене
имейл:
телефон:

Моровица е името на пещера, която се намира близо до село Гложене, недалеч от град Тетевен. Моровица е една от големите български пещери. Общата дължина на пещерата е 3,25 километра, а дълбочината и е 150 м. Пещерата е изключително интересна, тъй като в нея са установени много от видовете прилепи, които се срещат в България.

В пещерата са открити предмети, които са останали от първобитните хора. Находките се съхраняват в историческия музей в Тетевен. Етимологията на нейното наименование е свързана с поверието, че е била обитавана от зъл дух, който умъртвявал , „морял” влезлите във вътрешността й хора. Началото на проучването на пещерата е поставено от любознателния гложенски учител Йото Динов. През 1910 г. в нейното преддверие той намерил зъб от пещерна мечка и информирал за тази находка директора на Тетевенската прогимназия Койчев. Скоро след това двамата направили сондажи и открили глинени съдове, оръдия от кремък, кости и рога. Преценявайки тяхната ценност за историческата наука и необходимостта от по - нататъшното компетентно изследване на пещерата от специалист - археолог, Койчев се обърнал към професор Рафаел Попов. Подпомаган от Йото Динов, Рафаел Попов направил разкопки в пещерата през 1912 г. През 1955 г. нови разкопки направил археологът Николай Джамбазов. Намерените находки показват, че освен през късния палеолит пещерата е била обитавана и през неолита (новокаменната епоха) и през енеолита (каменно - медната епоха).

  • Пещери
Гложене - Забележителност Пещера Моровица - Снимка 1 Гложене - Забележителност Пещера Моровица - Снимка 2 Гложене - Забележителност Пещера Моровица - Снимка 3 Гложене - Забележителност Пещера Моровица - Снимка 4