3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Курорт Говедарци

Price comment  Цена:
адрес:
Говедарци
имейл:
samokovtouristcenter@mail.bg
телефон:
+35972260019

Село Говедарци е едно удивително кътче от България, разположено на 20 км. от известния ски курорт Боровец. Селото се намира в централната част на Рила планина, от дясната страна на река Искър и е изходен пункт на класически маршрути - връх Мусала, Седемте рилски езера, връх Мечит, Йончево езеро, Урдини езера и много хижи.

Много хора предпочитат да отседнат в Говедарци по време на своята зимна почивка, за да избегнат тълпите от туристи в планинския комплекс Боровец. Това дава шанс на посетителите да се възползват от модерните и добре оборудвани ски писти в Боровец, но след това могат да насладят на пълна тишина и спокойствие в Говедарци и да релаксират пълноценно след активното спортуване.

Релефът около Говедарци е изключително подходящ,както за пешеходен туризъм така и за планинско колоездене, off road, спортно катерене, пикници, маршрути интересни за любителите на историята и археологията.

Само на 2 км. от Говедарци има изградено ски трасе с дължина от 1.5 км. Пистата се намира в близост до хижа Мечит. Снабдена е с Помагалски влек, който е дълъг 1300 м., както и с детски влек с 250 м. дължина. Пистата разполага със ски гардероб, от който можете да си вземете екипировка под наем. Има също така и чайна, разкриваща прекрасни панорамни гледки към околността. Курортното селце разполага с общо три ски писти, които се обслужват от няколко влека и се обработват със специална техника. Интересни за разглеждане са местностите Изворово и Мечкарица,където са намерени древни исторически паметници, като църкви и параклиси.

През летните месеци тук може да откриете уют и прохлада, сред красивите борови гори на Рила, а през зимните да се насладите на искрящите бели ски писти. В буйните води на река Черни Искър и нейните многобройни планински притоци любителите на риболова могат да опитат късмета си и да се насладят на вкуса на прясната балканска пъстърва.

Всяка година в селото традиционно се провеждат събори, свързани с християнските празници, като най-масови са Гергьовден , провеждащ се на манастирчето Св. Георги, Тодоровден - правят се състезания с коне, Св. Троица — официален събор на селото. Също така, всяка година на Ивановден традиционно къпят в буйната планинска река всички моми и млади невести.

  • Курорти
Говедарци - Забележителност Курорт Говедарци - Снимка 1 Говедарци - Забележителност Курорт Говедарци - Снимка 2 Говедарци - Забележителност Курорт Говедарци - Снимка 3 Говедарци - Забележителност Курорт Говедарци - Снимка 4