3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Вада

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Говедарци
имейл:
телефон:
0035972266505

Хижа „Вада” се намира в северозападния дял на планина Рила на надморска височина от 1466 метра. Разположена е в местността „Вада” на северния бряг на река „Черни Искър”.

Сградата на хижата представлява масивна едноетажна постройка с обща вместимост за 36 души. Леглата са разпределени в стаи по три и шест. Хижата е електрифицирана от ВЕЦ и е водоснабдена. Санитарните възли са външни, но не разполага с баня. Отоплението се осъществява чрез печки на твърдо гориво. На разположение на посетителите в сградата има туристическа кухня и столова. В непосредствена близост до до нея има обособено място за паркинг. Хижа „Вада” се стопанисва от Туристическо дружество „Рилски турист” – град Самоков.

Като изходен пункт към хижа „Вада” се приема село Говедарци. Пътя е асфалтиран с дължина приблизително 9 километра. Половината от шосето е не е добре поддържан. Прехода до хижата по маркиран туристически маршрут отнема около 2.00 часа.

Има маркирани пътеки и трасета до други хижи и обекти за любителите на разходките и планинарите. От нея тръгват туристически маршрути към хижите : „Ловна” – 1.00 час, „Пионерска” – 1.30 часа, „Рилски езера” – 2.30 часа, „Скакавица” – 2.30 часа, „Мальовица” – 3.00 часа и хижа „Седемте езера” – 3.00 часа.

  • Хижи
Говедарци - Забележителност Хижа Вада - Снимка 1 Говедарци - Забележителност Хижа Вада - Снимка 2 Говедарци - Забележителност Хижа Вада - Снимка 3