3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Ел Сагуаро

Price comment  Цена:
адрес:
Годеч
имейл:
телефон:

Пещерата се намира в местността Билин дол и попада в землището на село Губеш, Община Годеч, Софийска Област. Отстои на 10 км. от град Годеч и на 55 км северозападно от София.

Изходен пункт към пещерата е или откъм пътя от Годеч за село Губеш, или от село Гинци. През село Гинци е за предпочитане, ако ще се бивакува в Билин дол, защото до там с малко късмет все още може да се достигне с автомобил.

Самият вход на пещерата лесно се намира. Разположен северно на 10 минути

пеш от най-ниската точка на Билин дол, в подножието на венеца. Върви се към дървения заслон в горната част на Билин дол (той става за пренощуване в краен случай, има дюшеци и одеала, но е много мръсен). Близо до заслона има чешма. Тръгва се по рекичката, която тече от нея. След 50 метра тя изчезва. Сагуаро е на 20 метра вляво от това място. На входа му е изписан номер 2433. Входът е отвес от около няколко метра. Може да се мине и без въже, но е желателно да се хвърли, колкото за баланс. По основната галерия пещерата е доста натоварваща. Има 3 запомнящи се стеснения, които на всичко отгоре не са къси. Във всичките има локви, като се предполага че са

постоянни. След тесняците се излиза в огромна галерия.На връщане в ляво има 3 големи и много красиви разклонения, които задължително трябва да се

посетят, там е най-хубавата част на пещерата. Богата е на различни причудливи форми,които не бива да бъдат подминати. Проникването продължава не по-малко от 6 часа и е доста уморително.

Общата дължина на пещерата Ел Сагуаро е 2217 метра, а денивелацията е 135 метра. Съвременните топографски данни водят до извода, че тя е около 117 м.

Пещерата Ел Сагуаро е изключително красива силно низходяща пещера с подземен поток. Посещава се единствено от подготвени пещерняци. За съжаление в нея могат да се видят нагледни примери за откровен вандализъм. Забелязват се множество изпочупени образувания. Също така на много места може да се видят изхвърлени батерии и отработен карбид.

Района на село Губеш предлага на своите посетители истинско спокойствие и сливане с природата.

  • Пещери
Годеч - Забележителност Пещера Ел Сагуаро - Снимка 1 Годеч - Забележителност Пещера Ел Сагуаро - Снимка 2 Годеч - Забележителност Пещера Ел Сагуаро - Снимка 3 Годеч - Забележителност Пещера Ел Сагуаро - Снимка 4