3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Тизоин

Price comment  Цена:
адрес:
Годеч
имейл:
телефон:

От село Годеч (Община Годеч, Софийска Област) за Губеш се тръгва срещу течението на река Нишава. След километър и половина асфалтовият път завива по Зли дол наляво. След 8 километра се стига до кръстопътя Разкръсте. Това е най-високата точка, през която минава асфалтовия път за Губеш. След нея пътят се спуска към селото, което е на малко повече от 3 км. От Разкръсте се продължава надясно по коларски път. Първата цел е добре личаща метална кула с малък трафопост до нея (20 минути). След нея пътят се разклонява. За Тизоин се продължава по лявото разклонение, което продължава да качва височина с умерен наклон. (Дясното отклонение върви плътно край обрасъл дол - то не ни трябва. След още 20 мин. се стига малък превал и се открива прекрасна гледка към огромния Билин дол. Тизоинът е веднага след превала вдясно, в най-ниската част на дола. Понякога пред пещерата се образува малко езерце.

Входът е тесен, но по-опасния тесняк е на няколко метра след него. Тук има реална опасност от запълване на цялата галерия с вода. Затова трябва да се влиза само при много сигурна прогноза за сухо време.

Известно време пещерата е много тясна, след което постепенно се разширява. Върви се по река, която скача в много хубави езерца, дълбоки 1-1,5 м. На всички са закачени въженца, които много помагат при излизане, но е разумно да се носят няколко въжета от по 3-4 метра за всеки случай. След езерата пещерата рязко сменя характера си. Дълго се върви през зона с красиви червени образувания. На няколко пъти се налага да се пълзи, но запомнящ се тесняк няма. Освен един, който може да се прескочи. През повечето време водата е над ботушите. Проникването и в двете посоки продължава около 6 часа. Може да се направи и за по-кратко, но трябва да се държи сметка, че пътят си е дълъг.

Общата дължина на пещера Тизоин е 3599 метра а денивелацията е 320 метра.

Името на пещерата идва от думата Tesguino. Това е зърнена слабо алкохолна напитка, произвеждана и употребявана от индиански племена на територията на сегашно Мексико. Името се асоцира с кактуса Сагуаро (Saguaro) - така е наречена другата голяма пещера в района, изучена хронологически преди Тизоин. Понеже пещерата не е била известна преди да бъде отворена през 1980 година от пещерняци, местното население възприема това име.

Тази пещера се препоръчва на любителите на силни изживявания, за да се премерят дали са в добра физическа форма.

Категорично НЕ се препоръчва пещерата за хора с малко опит и без водач, защото се изисква реална преценка на собствените сили за да можеш по всяко време да вземеш правилно решение докъде да продължиш.

  • Пещери
Годеч - Забележителност Пещера Тизоин - Снимка 1 Годеч - Забележителност Пещера Тизоин - Снимка 2 Годеч - Забележителност Пещера Тизоин - Снимка 3