3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Шумски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Годеч
имейл:
телефон:
00359898478391

От билото на планината Чепън, Западна Стара планина, се разкрива прекрасна гледка към Драгоман, Витоша, Сливница и Стара планина. В южните склонове, край село Мало Малово, е разположен Маломаловският манастир „Свети Николай“, а в северните, край село Лопушня — Шумският манастир "Св. Архангел Михаил" - наричан още Лопушненски.

Шумският манастир е основан през XI в. След това бива разрушен, но не знаем кога и поради какви обстоятелства. Възстановяването му се случва през XIX в. Тогава едно младо момче имало видение. Първоначално местните българи не му повярвали, но турците решили да проверят и като видяли, че наистина има останки от манастир, решили да го възстановят. Така върху основите на по-голяма стара църква, бил изграден новият храм. Строежът му продължил близо три години – от 1861 до 1863 година. През 1864 година храмът е осветен.

В наши дни Шумският манастир „Св. Архангел Михаил” е постоянно действащ, но състоянието му не е много добре. В комплекса влизат черква, жилищни и стопански сгради. Светата обител се стопанисва от отец Иван, който живее в манастира от 1997 г.

За съжаление, манастирът в момента е в процес на разруха и тъй като не представлява обект от национално значение, за него не са предвидени средства за реставрация. Въпреки оценката на Комисията от Националния институт по паметници на културата /НИПК/, има мнения, че под настоящите стенописи е възможно да има по-стари пластове, но изследвания не са правени. Открити са основите на по-стар средновековен храм при ремонта на плочника пред църквата, но археологически изследвания също не са направени.

Разположен на 6 км от град Годеч, до Шумския манастир води път от София през Костинброд, село Бучин проход и лявата отбивка на кръстовището преди Петрохан – посока град Годеч и село Шума. Веднага след селото има асфалтова отбивка вляво, която води към Лопушна /Рекето/. В центъра, вдясно от автобусната спирка покрай чешмата, има черен път. Този път води надолу и на север към подножието на планината, където се намира манастирът. Има ръчно направени указателни табели.

В светата обител не се предлагат нощувки и храна. Съществува обаче план за изграждането на помещение за гости, беседка и параклис, за който се набират дарения. В топло време има възможност за приготвяне на скара и храна навън.

  • Манастири
Годеч - Забележителност Шумски манастир - Снимка 1 Годеч - Забележителност Шумски манастир - Снимка 2 Годеч - Забележителност Шумски манастир - Снимка 3 Годеч - Забележителност Шумски манастир - Снимка 4