3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Топля

Price comment  Цена:
адрес:
Голяма Желязна
имейл:
телефон:

Пещера Топля се намира в близост до балканското селце Голяма Желязна. Изходен пункт за тръгване към нея е язовир Сопот по поречието на река Топля. Пещерата е разположена дълбоко в скалите в западните основи на Яловица. Дълга е 286 м. Широкото й 6-10-метрово начало се стеснява в задния си край и завършва с нискотоническа пукнатина в скалата. Във вътрешността на пещерата, 40 м след входа, равният под става странично полегат и преминава в плитка долина с изход – дясната страна на пещерния зид. Таванът й също е почти изцяло еднообразен. Средната височина е 6-10 м. Единственото снишение от 1 м разделя пещерата на две – предно и задно отделение, като предното е по-късо и по-широко, а за да влезе човек от едното в другото, трябва да пълзи. Пещерата е сред защитените територии на страната. Проникването в нея е забранено между 1 юни и 31 юли – размножителният период на прилепите.

Водата в пещера Топля е еднакво студена и на главният и на второстепенния отвор и през лятото и през зимата 10 градуса. Зимно време водата от изворите не замръзва и снегът около нея се топи. Самата вода е доста топла / 10 градуса на 29 януари 1901 година /. От там идва и названието на пещерата ...ТОПЛЯ.

Понастоящем голям интерес представлява и язовир „Сопот“, който предлага добри условия за риболов и водни спортове.

  • Пещери
Голяма Желязна - Забележителност Пещера Топля - Снимка 1 Голяма Желязна - Забележителност Пещера Топля - Снимка 2 Голяма Желязна - Забележителност Пещера Топля - Снимка 3