3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Голямобуковски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Голямо Буково
имейл:
телефон:

В наши дни Голямобуковският манастир "Животоприемен източник" е единственият оцелял и действащ манастир в Странджа планина. Съществува хипотеза, че на неговото място през XIII-XIV в. се е намирал известният Парорийски манастир "Св. Григорий Синаит" - люлка на исихасткото движение. Исихазмът е мистическо течение в православното християнство, според което при усилена молитва и вглъбяване, вярващият може да постигне единение с Бог. Манастирът е разположен в една от най-рядко посещаваните и диви части на Странджа, което допълнително дава основание, че едно време може да е бил средище на исихасти.

Според историческите сведения, светата обител е построена през XII в., върху основите на древно светилище. Съществува предание, според което святото място било посочено свише на местен жител. Той се казвал Коста Янов и често и продължително боледувал. Когато се измил с водата, която и до ден-днешен блика от извора в олтара на манастирската черква, оздравял. През следващите векове манастирът бива разрушен, за да може през 70-те години на XVII в. светата обител, известна още с името „Света Петка”, да бъде възстановена. Известно е, че през 1903 г. монахът Гай разменя манастирското стадо овце срещу 1000 дка обработваема земя от изселващи се турци и така манастирът се сдобил с много земи в този край на Странджа. В края на XX в. състоянието на манастирския комплекс не е добро – църквата е в руини, а сградите са превърнати в свинарници на местните жители.

В днешно време Голямобуковския манастир е обитаван само от йеромонах Евтимий и представлява комплекс от църква, полусрутен двуетажен каменен метох и едноетажна жилищна сграда, строяща се камбанария и още една жилищна сграда в строеж. Ако отидете на място, лично йеромонахът с ентусиазъм ще ви разкаже историята на светата обител.

Православният манастир „Животоприемен източник" се намира на почти 5 км източно от с. Голямо Буково и на 50 км южно от Бургас. До него води приличен черен път, който започва в източна посока от от с. Голямо Буково. В самото село има табели към манастира. До с. Голямо Буково най-лесно може да се стигне като се тръгне по отбивката към с. Варовник от главен път Елхово-Средец. В Голямобуковския манастир към момента не се предлага настаняване.

  • Манастири
Голямо Буково - Забележителност Голямобуковски манастир - Снимка 1 Голямо Буково - Забележителност Голямобуковски манастир - Снимка 2 Голямо Буково - Забележителност Голямобуковски манастир - Снимка 3