3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Перперикон –...

Price comment  Цена:
адрес:
Горна крепост
имейл:
телефон:

Изходната точка на този хубав и не особено труден велосипеден маршрут, който разкрива част от магията на Източните Родопи, е крепостта Перперикон. От нея се тръгва по шосето и последователно се преминава през селата Чифлик, Мъдрец и Перперек, за да се достигне до Калояново, където асфалтовият път свършва. Тук трябва да завиете наляво (изток) по хубав горски път, преминаващ през редуващи се живописни полянки и дъбрави. Не е трудно да разберете къде а се отклоните от шосето, защото маршрутът е старателно обозначен с червен триъгълник.

Следващата спирка по трасето е село Долище, откъдето се поема по асфалтовия път на изток, към село Конево, за да се завие вдясно към Бяла поляна. От южния край на това село трябва да тръгнете по добре поддържан черен път към село Светослав. От неговия център пък маршрутът следва поредния черен път. За ориентир можете да използвате трафопост, покрай който трябва да минете, за да се спуснете надолу по ливадите под селото.

Не след дълго черният път свършва или по-скоро се трансформира в малка пътечка, движеща се високо по левия бряг над стръмната долина на рекичка. Трябва да я следвате неотлъчно, за да достигнете стената на язовир „Студен кладенец“. Трасето ви отвежда на изток (наляво), по асфалтовия път между Хасково и Крумовград. Последователно се преминава през малките и китни селца Рабово, Голобрадово и Пчелари.

На около километър след последното от тях вдясно през полето се отклонява черен път, по който трябва да се спуснете, за да излезете на старото шосе, свързващо Хасково и Крумовград на мястото, на което е поставен железният мост над река Арда. След прекосяването й трябва да направите още едни завой наляво (изток) и през селата Странджево и Бряговец ще достигнете до Маджарово – вторият най-малък град в България след Мелник.

  • Маршрути
  • Крепости
  • Светилища
  • Веломаршрути
Горна крепост - Забележителност Велосипеден маршрут Перперикон – Маджарово - Снимка 1 Горна крепост - Забележителност Велосипеден маршрут Перперикон – Маджарово - Снимка 2 Горна крепост - Забележителност Велосипеден маршрут Перперикон – Маджарово - Снимка 3 Горна крепост - Забележителност Велосипеден маршрут Перперикон – Маджарово - Снимка 4 Горна крепост - Забележителност Велосипеден маршрут Перперикон – Маджарово - Снимка 5