3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут село Горни Лом – връх Ми...

Price comment  Цена:
адрес:
Горни Лом
имейл:
телефон:

Изходната точка на туристическия маршрут Горни Лом (община Чупрене, област Видин) – връх Миджур е бившият завод за взривни материали, разположен край селото. От завода се поема по черен път, който след известно време се разклонява. За върха се тръгва по дясното отклонение. След около 3-4 километра не особено труден преход през хубава широколистна гора се стига до хижа „Миджур”, известна на всички планинари като „хижата на Милчо и Пепа”.

След като се подмине сградата, се продължава по пътя, а на първия разклон отново се поема по дясното отклонение. Разстоянието от хижата до върха се изминава за около 3 часа спокойно ходене, като обаче трябва да имате предвид, че Миджур (2168 метра надморска височина) е първенец на Западна Стара планина и тук метеорологичните условия са непредвидими. Често има гръмотевични бури и духат ураганни ветрове.

Известно време след като пътеката подмине хижата и се тръгне вдясно на разклона, се достига до оформен кът за отдих с две дървени беседки. Оттук маршрутът поема през стръмна, но красива гора, в която няма как да се изгубите, защото маркировката е много добра. Сравнително тежкото изкачване продължава около час, след което се озоваваме на просторна поляна, която през топлите месеци е гъсто обрасла с хвойна.

Пътеката продължава по маркировката и скоро излиза на друга поляна с хвойна и клек, откъдето се продължава отново по стръмно изкачване, за да се достигне до седловина, разположена между върховете Оба вдясно (север) и Миджур вляво (юг). Оттук до билото на масива Миджур следва ново стръмно изкачване, но след като то свръши, се върви по покрито с трева и ниски храсти билно заравнение. Следват се пирамидите по границата със Сърбия, който са ясен ориентир. Все пак на места трябва да се внимава, особено при мъгливо и дъждовно време.

Самият Миджур е обозначен с малка бетонна пирамидка и плоча с разяснителен надпис. Оттук се разкриват невероятно гледки към България (изток) и Сърбия (запад). Технически преходът има ниска сложност, но изисква добра физическа подготовка. Тъй като върхът се намира в гранична зона, за изкачването му е нужно да се изиска разрешение от съответните власти.

  • Маршрути
  • Върхове
Горни Лом - Забележителност Маршрут село Горни Лом – връх Миджур - Снимка 1 Горни Лом - Забележителност Маршрут село Горни Лом – връх Миджур - Снимка 2 Горни Лом - Забележителност Маршрут село Горни Лом – връх Миджур - Снимка 3