3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Горно Къпиново - вр...

Price comment  Цена:
адрес:
Горно Къпиново
имейл:
телефон:
00359897994936

Изходната точка на този туристически маршрут е най-южното село на територията на България - Горно Къпиново (община Кирково, област Кърджали). То е разположено в Източните Родопи и е отдалечено по на около 40 километра от най-близките градове - Джебел, Момчилград и Златоград. Намира се на приблизително 25 километра от Граничния контролно-пропускателен пункт “Маказа - Нимфея”, свързващ България и Гърция. Селото е построено на левия бряг на река Къзълач (Чорбаджийска река), в подножието на най-южната точка на територията на България - връх Вейката (1463 метра надморска височина).

Горно Къпиново е най-удобната изходна точка на туристически преходи на територията на граничния родопски рид Гюмюрджински снежник, чийто най-висок връх на българска територия е именно Вейката. Обособена е и защитена местност с името на рида, която е най-голямата по територия в Източните Родопи и “подслонява” голям брой редки и защитени растителни и животински видове - скален орел, черен кълвач, кафява мечка, родпоски крем, планински явор...

От селото се тръгва по маркираното трасе за хижа “Хвойнова поляна”. Разстоянието е около 5 километра и се взема за приблизително час и половина, тъй като пътят е покрит с трошено-каменна настилка, което донякъде затруднява ходенето. Все пак маршрутът е подходящ дори и за туристи в напреднала възраст и с недостатъчна физическа подготовка, тъй като няма особено стръмни изкачвания. За сметка на това пък преходът предлага изобилие от красиви гледки и приятна атмосфера в лоното на широколистна гора, която през топлите месеци е покрита с диви цветя и горски плодове.

Хижа “Хвойнова поляна” се помещава в сградата на бивша гранична застава и няма хижар. Ако решите да разделите маршрута си за два дни и да пренощувате в нея трябва да вземете ключа от кметството в общинския център Кирково. Какъвто и избор на направите обаче, от хижата до връх Вейката, разположен на територията на едноименна защитена местност, преходът е сравнително лек, по добре очертан черен път. Районът също е покрит с редки и защитени растителни видове.

При ясно време от Вейката се откриват великолепни панорами към гръцка територия, където Родопите постепенно стават все по-ниски в южна посока. На югоизток се вижда най-големият град в района Гюмюрджина (Комотини), разположен на 16 километра от върха. Зад сякаш безкрайното море от заоблени родопски върхове пък погледът стига чак до Бяло море. Връщането към изходната точка на маршрута става по същия път.

  • Маршрути
  • Върхове
Горно Къпиново - Забележителност Маршрут Село Горно Къпиново - връх Вейката - Снимка 1 Горно Къпиново - Забележителност Маршрут Село Горно Къпиново - връх Вейката - Снимка 2 Горно Къпиново - Забележителност Маршрут Село Горно Къпиново - връх Вейката - Снимка 3 Горно Къпиново - Забележителност Маршрут Село Горно Къпиново - връх Вейката - Снимка 4 Горно Къпиново - Забележителност Маршрут Село Горно Къпиново - връх Вейката - Снимка 5