3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Чернелка

Price comment  Цена:
адрес:
Горталово
имейл:
tourpleven@abv.bg
телефон:
0035964824004

Макар и сравнително малко позната, екопътека „Чернелка” предлага на посетителите си съчетание от красиви природни забележителности, разнообразна флора и фауна и богато историческо наследство. Още по-любопитно е, че коритото на река Чернелка, в което се намира маршрутът, е разположено в сърцето на Дунавската равнина, между селата Горталово и Къртожабене, само на около 12 километра югозопадно от Плевен. Към екопътеката може да се подходи еднакво удобно и от двете села.

Трудно бихме могли да си представим, че в еднообразния равнинен терен се е скътало дългото почти 7 километра ждрело на река Чернелка, впечатляващо не само с красотата, но и с внушителните си размери (ширината му на места достига 200 метра, а височината на обграждащите го отвесни скали – 40 метра). Екопътеката е дълга колкото каньона (около 7 километра), като нивото й на трудност е сравнително ниско и тя се изминава за максимум 2-3 часа. Над река Чернелка са построени цели 18 моста, които я пресичат, давайки на туристите възможност да се насладят на впечатляващи гледки.

Каньонът на река Чернелка е обявен за природна забележителност още през 1969 година. Това се дължи на впечатляващото разнообразие на флората и фауната (особено на орнитофауната; местността е обитавана от над двеста вида птици), струпването на карстови феномени, скални рисунки, както и множество останки от Древността и Средновековието.

Най-големите карстови извори в ждрелото на река Чернелка са Баба Радица, Бъбля и Капчука. Забележителното разнообразие на геоложки форми се допълва от няколко пещери (сред които най-известни са Момината, Царева дупка и Ивановата), понори, отвесни скални стени, причудливи естествени скулптури...

По маршрута на екопътека „Чернелка” има редица местности, в които са открити следи от древни поселения – например при кладенеца Провъртеника и в Манастирището. Срещат се и скални рисунки, останки от раннохристиянски манастир и древноримски каменни пътища. За съжаление културно-историческото наследство на района е почти непроучено.

Приблизително по средата на екопътеката е разположена хижа „Капчука”, намираща се в близост до едноименния карстов извор. В миналото тя е предлагала леглова база за 30 човека, но след като става жертва на вандали, в момента се намира в ремонт.

Екопътека „Чернелка” създава отлични условия за приятно прекарване сред природата в един район, който обикновено не се свързва със засилен туристически интерес. Маршрутът е подходящ за всички сезони; може да бъде изминат с лекота както от начинаещи туристи, така и от деца.

  • Екопътека
Горталово - Забележителност Екопътека Чернелка - Снимка 1 Горталово - Забележителност Екопътека Чернелка - Снимка 2 Горталово - Забележителност Екопътека Чернелка - Снимка 3 Горталово - Забележителност Екопътека Чернелка - Снимка 4 Горталово - Забележителност Екопътека Чернелка - Снимка 5