3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека От Дискодуратера до на...

Price comment  Цена:
адрес:
Гостилица
имейл:
телефон:

Екопътеката "От Дискодуратера до наши дни" е една от най-новите в България. Построена е през 2008 година и свързва село Гостилица (община Дряново, област Габрово) с останките на римската търговска станция Дискодуратера. Макар и с дължина само 3 километра, маршрутът е забележителен, тъй като предлага на посетителите си съчетание от красивата природа на Стара планина и величието на миналите векове. Самото трасе на екопътеката съвпада с древния римски път, свързващ Никополис ад Иструм (село Никюп, Великотърновско) и Августа Траяна (Стара Загора), което придава особен привкус на пътуването.

В груб превод името на Дискодуратера звучи като „Двойна здрава крепост”. Търговската станция (емпориум) е построена в периода 176-180 година и има формата на правилен четириъгълник с размери 100 на 120 метра, като страните са ориентирани спрямо световните посоки. От юг и север крепостта е защитена съответно от дълбок ров и голямо изкуствено блато. Укреплението е запазено сравнително добре, тъй като все още си личат останките на 6 от крепостните кули. В централната част на Дискодуратера археолозите откриват голяма сграда с колонада, а край южната порта – фрагменти от надписи и постаменти за статуи.

Крепостта е разрушена през III век, по време на готските нашествия. След това отново е възстановена от византийците и повторно разграбена от славяните, за да се появи на картата отново по време на Второто българско царство (XII-XIV век) като малко средновековно селище и станция за пренощуване. Според една легенда оттам води етимологията си и името на село Гостилица.

На екопътеката „От Дискодуратера до наши дни” са изградени места за отдих и чешма. Живописността на горския терен се допълва от древен каменен мост, по който минава маршрутът, останките на старинна мелница и ритуалната могила, наречена Юрта, разположена в близост. Флората, фауната и ландшафтът в околностите на екопътеката са типичните за ниските северни склонове на Стара планина, но това придава допълнително очарование на „От Дискодуратера до наши дни” и в никакъв случай не прави приключението скучно или предвидимо. Въпреки това маршрутът е кратък, лек и подходящ за всички годишни сезони. За да минете по него не ви е необходима специална подготовка или екипировка. Не се притеснявайте да предприемете прехода дори и с малките си деца.

  • Екопътека
Гостилица - Забележителност Екопътека От Дискодуратера до наши дни - Снимка 1 Гостилица - Забележителност Екопътека От Дискодуратера до наши дни - Снимка 2 Гостилица - Забележителност Екопътека От Дискодуратера до наши дни - Снимка 3