3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Свещник

Price comment  Цена:
адрес:
Гоце Делчев
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

В по-старите източници можете да срещнете информация, че връх Свещник е най-високият връх в Южен Пирин. Това не е така, от първенството го делят малко повече от 2 метра. Първенецът в южния дял на планината е връх Ушите, висок 1977,6 метра. Връх Свещник се издига на главното планинско било и има конусовидна форма със стръмни заоблени склонове. Разположен е южно от седловината Попови ливади и северозападно от връх Ушите, с който се свързва с добре изразена седловина. Западно от върха се отделя къс страничен рид, рязко снижаващ се към водослива на реките Крива и Койнарска при Юрушки връх.

Висок 1975.4 м и изграден от гранити, Свещник не е особено предизвикателство за физически подготвения турист. Обичайна изходна точка за изкачването му е местността Попови ливади. Маршрутът трае между 2 и 3 часа по маркирана пътека. От връх Свещник се откриват панорамни гледки към долината на река Струма, връх Ореляк, Западните Родопи, долината на реките Места, Славянка и Стъргач.

Ако връх Свещник не ви е впечатлил, си струва поне да посетите Попови ливади. Местността представлява 4-5 слънчеви поляни, обградени отвсякъде от иглолистна гора (най-вече бял бор, но също обикновен смърч и бяла мура). Тук можете да се насладите на изобилието от гъби и горски плодове, както и от бистри потоци. Има изградени и няколко еко и вело пътеки с различна дължина. Любопитна е легендата за произхода на името на местността. Тя разказва за родолюбив свещеник, живял по време на турското робство. Подгонен от турците, той се укрива в горите между връх Ореляк и връх Свещник. Това дава основание на местното население да започне да нарича местността Попови ливади. Други природни забележителности, които си струва да видите, са Каялийските скали, Купена, карстовите извори Славянка и язовирите Вирове, Гайтаниново, Гюровица, Канина, Лиалево дере, Парил и Синята скала.

Въпреки че Южен Пирин е слабо популярен сред туристите, на разположение тук работят няколко хижи - Извора, Малина, Пирин, Попови ливади, Славянка, и туристическа спалня Гоце Делчев.

  • Върхове
Гоце Делчев - Забележителност Връх Свещник - Снимка 1 Гоце Делчев - Забележителност Връх Свещник - Снимка 2