3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Скрибина

Price comment  Цена:
адрес:
Гоце Делчев
имейл:
телефон:

Скрибина е връх /1157.3 м.н.в./ и местност в Западните Родопи край река Бистрица, която се намира на два километра северозападно от село Крибул и на около километър от „Черната скала“. Известна е с тракийското светилище със същото име. В този район на Родопите могат да се видят множество скални арки, но тази е най-известната от тях. Според поверието, пазител на това светилище е змия, която може да приема образа практически на всякакво друго животно, дори на човек. Местните жители вярват, че тази скала има лечебни свойства и може да лекува всякакви болести. Забележително е вярването, че женските и психическите болести тук се лекуват не от камъка, а от голямата черна змия - стопанин на святото място.

Обредните лечебни практики в Скрибина се извършват от местните помаци. Напълно аналогичен обред, макар и не така добре съхранен, се поддържа и до днес при мегалитното тракийско светилище „Св. Гергьова скала“ от християните край село Бачево.

До върха се стига от село Крибул, което се намира на 15 км. от Гоце Делчев посока Доспат. Местността Скрибина се намира на 4-5 км. от село Крибул, в планината. Вариантите за достигане до върха са пеша с водач от селото или с автомобил тип джип, задължително 4х4, като разстоянието с автомобил е около 7 км. В селото на центъра има магазин и джамия. Отзивчивите жители веднага ще ви свържат с жена, която може да ви заведе до върха. Удобно за пътуването е да сте с маратонки, носете си раница с вода, пожелание храна. Целия преход и престоя може да отнеме около 3.5 часа, затова е желателно да се избира по - хладен ден и по - ранен час за разходката. Срещу заплащане може да ви превозят до дестинацията, но за желаещите да видят природата препоръчително е ходенето пеша, не е толкова страшно. Има и подаден сигнал, поради засиления интерес към местността да се направи и път до там, но всичко е все още проект. За успокоение на много хора - змия няма. Хората от селото са изключително вярващи и религията (изповядват исляма) не им позволява да откажат на желаещи да стигнат до дупката на змията. Хората са изключително безкористни и мили. Не взимат пари. Село Крибул е място с хора изпълнени с много вяра, много доброта, хора отрудени, с много култура и традиции.

  • Върхове
Гоце Делчев - Забележителност Връх Скрибина - Снимка 1 Гоце Делчев - Забележителност Връх Скрибина - Снимка 2 Гоце Делчев - Забележителност Връх Скрибина - Снимка 3 Гоце Делчев - Забележителност Връх Скрибина - Снимка 4