3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Град Гоце Делчев – град ...

Price comment  Цена:
адрес:
Гоце Делчев, 1, пл. Македония
имейл:
телефон:
0035975160125

Както е повече от логично, туристическият маршрут от Гоце Делчев до Мелник тръгва от централната част на първия от двата града. Преди да започнете да планирате тази иначе страхотна дестинация обаче, трябва да имате предвид, че дължината й е приблизително 70 километра, разпределени в 3 дена. Преходът не е особено труден, но заради продължителността си изисква по-голяма физическа и психическа издръжливост.

От Гоце Делчев се тръгва към седловината Попови ливади, разделяща Среден и Южен Пирин, по малка, но добре различима пътека, която първоначално минава през градини, вилна зона и започва сравнително полегато изкачване. Седловината се намира на 1430 метра надморска височина, дълга е километър и половина и широка 500 метра. Попови ливади е курортна местност, предпочитана за почивка през летния сезон. Тя е изходен пункт за много дестинации в Пирин.

Оттук маршрутът продължава към лобното място на революционера Яне Сандански, където е предвидена и първата нощувка на открито. Това би трябвало да означава, че предварително сте се информирали от надежден източник за метеорологичната прогноза. Мястото предлага всички удобства за пренощуване сред природата – поляна и чешмичка. Ако все пак сте се организирали по-добре и имате още време, можете да продължите към близкото село Пирин (община Сандански, област Благоевград)

Препоръчително е на втория ден от прехода да станете колкото се може по-рано, защото именно тогава ви чака и най-дългата и трудна част от маршрута. В случай, че сте пренощували при лобното място на Яне Сандански, трябва да стигнете до село Пирин и оттам да тръгнете по широк черен път за Роженския манастир „Свето Рожденство Богородично”. Преходът не е особено труден, но за сметка на това е доста продължителен. Можете да нощувате в светата обител, най-голямата в целия Пирински край и безспорно една от най-красивите и вдъхновяващи в цяла България, или, ако предпочитате, да преспите на някоя от поляните около него.

От Роженския манастир до град Мелник води хубава и отлично маркирана пътека, която ще ви изведе в най-малкия град в България за около час. Подгответе се обаче за сериозни емоции. На места пътеката е широка по-малко от една педя и минава по ръба на част от прочутите скални феномени, познати сред туристите като „мелнишки пирамиди”. Все пак няма нищо, което може да се нарече „екстремно”, а и накрая всичките положени усилия са щедро възнаградени от красивата архитектура и природа на Мелник.

  • Маршрути
Гоце Делчев - Забележителност Маршрут Град Гоце Делчев – град Мелник - Снимка 1 Гоце Делчев - Забележителност Маршрут Град Гоце Делчев – град Мелник - Снимка 2 Гоце Делчев - Забележителност Маршрут Град Гоце Делчев – град Мелник - Снимка 3 Гоце Делчев - Забележителност Маршрут Град Гоце Делчев – град Мелник - Снимка 4 Гоце Делчев - Забележителност Маршрут Град Гоце Делчев – град Мелник - Снимка 5 Гоце Делчев - Забележителност Маршрут Град Гоце Делчев – град Мелник - Снимка 6