3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Попови ливади

Price comment  Цена:
адрес:
Гоце Делчев
имейл:
телефон:
0035975160485

Хижа „Попови ливади“ се намира в средния дял на планина Пирин. Разположена е в местността „Попови ливади” при надморска височина от 1412 метра. Сградата е построена през 1964 година и се стопанисва от Туристическо дружество „Момини двори”, град Гоце Делчев. През 1967 година районът, в който се намира хижата е обявен за климатичен планински курорт.

Хижата представлява масивна двуетажна сграда с мансарда. Легловата база е с общ капацитет от над 50 места, които са разпределени в стаи с по две, четири, пет и седем легла. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Отоплението се извършва с парно. Санитарните възли и бани са вътрешни. Разполага с туристическа кухня и столова, механа с 40 места, летен открит бар, детска площадка, барбекю и ски-гардероб.

В околностите има ски-писта, съоръжена с влекове и спортна площадка. Лифтът е собственост на хижата и е в нейния район. Оформено е подходящо място за паркинг. Има изграден и ученически лагер, който работи целогодишно. Като допълнителна атракция по желание на туристите се организира дегустация на вино в град Мелник.

Изходен пункт за хижа „Попови ливади” е град Гоце Делчев. От града до хижата се стига по 16 километрово асфалтово шосе.

Местността „Попови ливади” е отправна точка за изкачване на върховете „Ореляк” (2099 м) – 2.00 часа и „Свещник” (1975 м) – 2.30 часа. Пътеката за връх „Свещник” не е маркирана. От хижа „Попови ливади” тръгват няколко туристически маршрута към други хижи : „Малина” – 5.30 часа и „Пирин” – 7.00 часа.

  • Хижи
Гоце Делчев - Забележителност Хижа Попови ливади - Снимка 1 Гоце Делчев - Забележителност Хижа Попови ливади - Снимка 2 Гоце Делчев - Забележителност Хижа Попови ливади - Снимка 3 Гоце Делчев - Забележителност Хижа Попови ливади - Снимка 4