3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Бялград

Price comment  Цена:
адрес:
Гугутка
имейл:
oba_ivaylovgrad@abv.bg
телефон:
00359885504010

Ако авантюристичният дух ви е понесъл към Хасковска област, не изпускайте да се отбиете до крепостта Бялград. Твърдината се намира в община Ивайловград, на 2 км от село с приветливото име Гугутка. Името на крепостта идва от белия цвят на варовиковите каменни блокове, от които е изградена.

Още от сега признаваме, че Бялград не е удостоен с обширно археологическо проучване. Въпреки това мястото и крепостта си заслужават да бъдат видяни. Типично за район, където има крепост, ще трябва да се снабдите с търпение и физическа сила, за да можете да усетите духа на Средновековието. Според историците, крепостта е построена най-рано през XII в. и е била средищно селище от градски тип, в което е живял феодален господар. След падането под турско робство Бялград не споделя съдбата на други български крепости – да бъде разрушена, а в нея се настанява турски велможа. Именно той е допринесъл крепостта да бъде запазена и до днес, правейки нововъведения и нови укрепвания.

Крепостните стени на Бялград се извисяват до 8 метра височина, дебели са 2 метра и са с дължина около 550 метра. На места стените са дори двойни – рядко срещано явление при укрепителните съоръжения в този регион. Друга впечатляваща забележителност в крепостта е донжонът – главната кула на замъка. Тя е изпълнявала две основни функции – в мирно време е била затвор, а по време на война е служила за защита.

Според исторически сведения в Бялград е има красив феодален дворец. За съжаление, днес няма и помен от него. Затова пък във вътрешния двор можем да видим руините на средновековна църква. Любопитното при нея е, че основите й са вкопани в земята, което е напълно логично. Според турските закони християните са нямали право да градят храмове на повече от 2 метра височина от земята. По вида на своята архитектура тя била еднокорабна и едноабсидна.

От крепостта се разкрива чудна гледка към връх Ветрен.

  • Крепости
Гугутка - Забележителност Крепост Бялград - Снимка 1 Гугутка - Забележителност Крепост Бялград - Снимка 2 Гугутка - Забележителност Крепост Бялград - Снимка 3 Гугутка - Забележителност Крепост Бялград - Снимка 4 Гугутка - Забележителност Крепост Бялград - Снимка 5